Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksrevisonen varnar för rejält höjda skatter i kommuner eller sämre välfärd

Kommunerna borde få beskatta mer än inkomster

Regeringen har i budgetförslaget underskattat de offentliga utgifterna de närmaste åren. Det gäller särskilt kommuner och landsting, vilka har ansvar för mycket av den i vardagslivet viktiga välfärden som förskola, skola, äldrevård eller sjukvård.

Det menar Riksrevisionen sin granskning av hur regeringen följer de finanspolitiska ramverken i budgetförslaget. Det kan låta krångligt, "finanspolitiskt ramverk" är knappast tydligt och konkret.

Regeringens beräkningar bygger på att kommunalskatterna är oförändrade, liksom statsbidragen. Det menar Riksrevisionen är orealistiskt, förändringar som fler äldre och ökad befolkning genom invandring påverkar kommunernas utgifter.

Riksrevisionen menar att ska den kommunala välfärden bevaras på dagens nivå krävs antingen att kommunalskatterna höjs med två kronor (två procentenheter) eller höjda statsbidrag med 50 miljarder kronor till 2020. Regeringen och Vänsterpartiet har gärna lyft fram att statsbidragen höjs med 10 miljarder kronor, men det skulle enligt Riksrevisionen krävas fem gånger så mycket för att undvika försämrad välfärd 2020.

Det är för all del inte första gången det varnas för kraftigt höjda kommunalskatter. Men det vore illa om kommunalskatten skulle höjas så mycket. Det är en skatt på våra inkomster, som märks direkt i hushållsbudgeten.

Högre skatt på inkomster betyder högre skatt på arbete, när skatten på arbete snarare borde sänkas. Samtidigt lär få invånare vilja acceptera kraftiga besparingar, redan nu är många missnöjda med brister i skola, sjukvård eller äldrevård.

Staten har för all del fler skatter att höja. Men 45-50 miljarder kronor i högre skatt kommer att märkas, oavsett hur de tas ut. Dessutom talar mycket för att försvaret måste stärkas.

Regeringen tror att allt löser sig genom att fler kommer i arbete. Skulle Riksrevisionens dystra beräkningar stämma är det ändå bättre om staten skjuter till mer pengar än att kommunerna själva tvingas till drastiska skattehöjningar.

Här finns ett systemfel. Kommuner och landsting har ansvar för viktiga delar av välfärden, men de är styrda att statliga regler och kan bara höja inkomstskatten. Ska den lokala självstyrelsen bevaras behöver kommuner och landsting få ta ut skatt på mer än bara våra inkomster.

Artikeln finns också på ledarbloggen, där den kan kommenteras