Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsman fick inte som han ville

Trots det svåra arbetsmarknadsläget, misslyckades Folkpartiets Hans Backman med att få riksdagen att inrätta en yrkeshögskola för Hälsingland.
Ändå är han nöjd med årets utbildningssatsning.

Annons

Från den 1 juli finns i Sverige något som kallas yrkeshögskolor.

I oktober i fjol motionerade riksdagsman Hans Backman från Hofors om att det skulle skapas en yrkeshögskola med inriktning mot träteknik i Hälsingland.

– Då var det inte klart hur det här skulle skötas. Jag tänkte mig att ett antal yrkeshögskolor skulle utses. Nu blev det istället en myndighet dit man får göra ansökningar för utbildningar.

Från Gävleborg kom åtta ansökningar inför hösten 2009. Bara tre utbildningar fick klartecken, två i Söderhamn och en i Hudiksvall. Ingen drivs i samarbete och det handlar inte om träteknik.

– Konkurrensen var hård. Jag tycker att Hälsingland fick en god utdelning. Sedan vill man alltid ha mer, säger Hans Backman.

I våras startade hälsingekommunerna ett projekt för att skapa en gemensam yrkeshögskola för Hälsingland. Det arbetet fortsätter, säger Klas Tallvid på Centrum för flexibelt lärande, cfl, i Söderhamn.

– De ansökningar som nu gått igenom skickade vi in innan samarbetet påbörjades. Vi hade en gemensam ansökan inne om en utbildning för personliga assistenter, men den fick vi avslag på.

Hans Backman sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Han ingår också i Folkpartiets arbetsgrupp tar fram förslag till åtgärder mot ungdomsarbetslösheten, ett problem som är särskilt i Gävleborg.

Lärlingsplatser med lägre lön än minimilön är ett huvudförslag som redan har presenterats av arbetsgruppen. Man vill också sänka minimiåldern för starta eget-bidrag från 25 till 20 år och göra det möjligt för Arbetsförmedlingen att sätta in insatser för unga tidigare än efter 90 dagars arbetslöshet.

Det senare kravet har bland annat framförts från Söderhamns kommun.