Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rika vårdbiträden och välbeställda metallarbetare

/

Undrar om ett vårdbiträde, en metallarbetare eller sjuksköterska betraktar sig själv som välbeställd?

Annons

Det gör i varje fall Socialdemokraterna, som gång på gång talar om att den borgerliga alliansens jobbskatteavdrag gynnat de välbeställda och rika.

Antingen betraktar de personer med en inkomst på 18 000-25 000 som välbeställda eller rika eller så har de inte tagit reda på hur skattesänkningarna slår.

Eller också – vilket tyvärr kanske är troligast – försöker ledande socialdemokrater slå blå dunster i väljarna i hopp om att de ska gå på den demagogiska retoriken.

Utan den borgerliga alliansens jobbskatteavdrag skulle nämligen en metallarbetare eller ett vårdbiträde ha 1500-1700 kronor mindre att röra sig med. I månaden!

Det gör omkring 15 000-20 000 kronor per år!

En genomsnittlig LO-familj där båda jobbar har ungefär 2 500 kronor mer i månaden att röra sig med, eller 30 000 om året.

Pengar som löntagaren inte fick bestämma över under den förra s-regeringen, men som nu kan användas till att spara till ett hus eller någon annan investering, till resor, konsumtion eller något annat.

Poängen är att löntagaren nu får bestämma över en större del av sin lön. Men trots detta ligger Sverige i toppskiktet i Europas skatteliga.

Det här har regeringspartierna varit skandalöst dåliga på att tala om. De flesta löntagare verkar inte känna till att de fått mer pengar att röra sig med för egen del. Bara tre av fyra tillfrågade svenskar känner till jobbskatteavdraget enligt en undersökning från SCB och Riksrevisionsverket.

Det verkar obegripligt. Har inte folk märkt att de får mer pengar i lönebeskedet? Eller sätter man det inte i samband med regeringens skattesänkningar?

Jobbskatteavdraget är konstruerat så att låg- och medelinkomsttagare får en större skattelättnad i förhållande till sin lön än en höginkomsttagare. En läkare med en månadslön på omkring 60 000 kronor får ungefär lika stort avdrag som en sjuksköterska. Däremot motsvarar avdraget 6,4 procent av lönen för en sjuksköterska medan det bara motsvarar 3,1 procent av lönen för en läkare.

Den rödgröna oppositionen ogillar alliansens skattesänkningar.

Mona Sahlin säger gång på gång att jobbskatteavdraget är orättvist, oansvarigt och dåligt på alla vis. Ändå tänker hon behålla stordelen av alliansens skattesänkningar för vanliga inkomsttagare.

Varför? Inte för att hon helt plötsligt bytt fot när det gäller synen på skatter, utan helt enkelt av taktiska skäl. Hon vågar inte utmana de breda löntagargrupperna.

För även om förvånansvärt få uppmärksammat alliansens skattesänkningar, kan man vara bergsäker på att löntagarna kommer att uppmärksamma höjningar.

LO-basen Wanja Lundby Wedin går längre än så. Hon säger rent ut att alliansens skattesänkningar inte gynnat LO-familjer.

Vilket skitsnack. Sakligt är det helt fel. Det borde hon veta. Och det vet alla som jämför sin nettolön idag med vad man fick tidigare.

Wanja Lundby Wedin säger helt enkelt nej till 2 500 kronor mer i plånboken varje månad för en LO-familj!

Med en rödgrön regering får LO-familjen en rejäl skattehöjning. Och mindre pengar att disponera för egen del. Socialdemokraterna är ett skattehöjarparti.

Kanske ingen tillfällighet att man inte längre sjunger den fjärde versen i Internationalen längre på partiets möten.

"Bå´d stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner", står det.

Nog är det lite av ett ödets ironi att det var en borgerlig regering som tog Internationalen på allvar och började sänka skatterna.

 

Mer läsning

Annons