Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välmeriterade hopptränare i Söderhamn

/

Hopptränaren Erik Berggren var under helgen på plats hos Söderhamnsortens Ryttareförening.
Där höll han i en kurs för flertalet deltagare.
– Konstant funderar jag under träningarna på hur jag kan hjälpa till för att förbättra elevernas prestationer, säger han.

Annons

Inför flera deltagare i olika åldrar och tävlandes i olika klasser höll den välmeriterade Erik Berggren alltså kurs hos Söderhamnsortens Ryttareförening under helgen.

Berggren, som tidigare bland annat tävlat i Falsterbo Grand Prix, var en uppskattad hopptränare som nu gör sitt för att hjälpa ryttarna i SORF.

– Jag har alltid trivts väldigt bra med Erik Berggren. Det är liksom avskalat och enkelt, inget trams och ingen jargong. Med Erik är det bara här och nu på ett enkelt sätt som ändå blir väldigt effektfullt, säger Josephine Verdruve som återvänt till SORF.

Under kursens gång fokuserade Berggren på alla deltagare, oavsett vilken klass de tävlar i eller hur rutinerade de är.

– Jag tycker det är lika roligt med alla. Att göra det så bra som möjligt där man är för stunden. En del vill tävla högre klasser och andra är med bara för att man tycker det är roligt. Fokus kan ligga lite olika, annars är det ingen skillnad, säger han.

Bland de tips han delade med sig av till ryttarna handlade en del om träning för ryttaren själv.

– Jag tränar själv på Friskis och Svettis, helst tre gånger i veckan, och det tycker jag fler ryttare borde göra. När kroppen är stark orkar också hjärnan mer, och det blir lättare att både fokusera och prestera.

Nu drar tävlingssäsongen igång och du har mindre helgkurser på grund av ditt egna tävlande, men du träffar säkert en del av dina elever ändå just på tävling. Hur hanterar du det?

– Jag anstränger mig verkligen för att ta tillvara på chansen att se mina elever i tävlingsmomentet. Där får man ju ett kvitto på hur träningen har fungerat och hur ekipaget ser ut i "skarpt läge". De kan också mer än gärna gå banan med mig.

Nu har Berggren bara en häst som han tävlar med i 130 klasser.

– Jag har bara tid för en häst och jag rider 130 klasser på honom. Det är det jag hinner med träningsmässigt. Högre klasser kräver ett annat upplägg. Men det är med tävlandet som med mina träningar. Har jag en häst som ska gå till exempel lätta klasser så vill jag göra det så bra som det går.

Josephine Verdruve, som nu återvänt och har SORF som tävlingsklubb, betonar att förutsättningarna blir bättre och bättre.

– I Söderhamn har vi nu också för första gången (tror jag) en hopptränare som kommer varje vecka, Alexandra Idehäll. För mig och alla andra som kombinerar ridningen med plugg eller jobb är det ovärderligt att kunna träna hemma och slippa åka. Det spar pengar och tid. Just de fina träningsmöjligheterna är en av anledningarna till att jag valt att tävla för Söderhamn igen.

Mer läsning

Annons