Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilda en höjdare i Sundsvall – kritik mot kvalbedömning: "Många var ledsna"

/

Sundsvalls Nationella ponnyhoppning, med första Elitomgången, avgjordes under påskhelgen.
Och där visade flera hälsingeekipage toppklass.
På programmet fanns också medelsvår klass med inverkanskval för SM, där bedömningen lämnade en del frågor obesvarade.

Annons

Under söndagens hoppning nådde endast tre av trettiotre ryttare kvalgränsen på 21 poäng.

Bland dem som inte kvalade fanns flera ryttare som ändå presterade i topp, medan en ryttare med väldigt hög felbelastning godkändes.

En grupp ryttare som är på väg till Baltiska Mästerskapen ansågs inte heller kunna rida på SM nivå och även en av förra årets segrare på inomhus SM klarade inte kvalet.

– Många ryttare har fått kritik för att de ridit för snabbt, även i vissa fall de som ridit med tidsfel!! Vi fick höra av domaren att den i första hand ser till rytm och tempo, men det finns en maxtid satt att matcha svårighetsgraden, rider du för långsamt får du ju tidsfel.

Som en jämförelse blev av 156 startande i Ljungby endast nio ekipage ej godkända och i Strömsholm var resultatet nio underkända av 77 startande.

– Man hade önskat att domaren hade haft mer rutin på att döma Msv hoppning där tempot givetvis är annorlunda än i LB, berättar Anna Pettersson, vars dotter Malva vann lördagens Msv klass – men utan att kvala.

– För Malvas del spelar det här ingen roll, hon var så nöjd med sin ponny som fortfarande är ganska grön på den här nivån, men vi såg många andra som var upprörda och ledsna.

Malvas klubbkompis från Nansta, Hilda Denkert hade ännu en lyckad tävlingshelg med två segrar och en andra plats i Msv B och LA klasser.

Ingemar Hammarström och Hilma Hansback vann varsin LA och Ingemar var dessutom andraplacerad i Msv B med godkänt kval.

Läs mer: Hilda i topp

Ellen Hammarström hade bägge sina B-ponnyer placerade i en LB, andra och tredje plats.

Ida Hansemon vann en LA klass på måndagen på Dolan Tina Lass. Ponnyn som tidigare ägts och ridits av just Ida finns nu hos lovande Elsa Norgren.

Båda ryttarna rider för Bollnäs Sportryttare och Ida red sin förra ponny även i lagklassen, där Elsa red sin andra ponny Fuego.

Bollnäs Sportryttare/ Ringnäs RF var det Hälsingelag som lyckades bäst i debuten med en tredjeplats men hack i häl kom Bollnäs Ridsällskap/ Nansta Ryttaförening. En sekund skilde lagen åt och båda slutade på åtta fel.

Nansta, Bollnäs Sportryttare och Mitt Hjärta hade flera ryttare på placering under helgen i klasser allt från LC till Msv B

Läs mer: Flera lag i ponnyallsvenskan

Mer läsning

Annons