Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridskolan hyllades på Ridsportsgalan: "Kommunens största fritidsgård"

Ridskolans betydelse fick särskild uppmärksamhet när Gävleborgs ridsportgala hölls på lördagen. Till årets ridlärare utsågs Åse Li Sterner som varit aktiv i Hudiksvall i fyrtio år som ridlärare.

Annons

– Ridskolan är det som hela ridsporten bygger på och ofta är det kommunens största fritidsgård, även om de som bestämmer inte förstår ridskolans betydelse, säger styrelseledamot Hans Stenbom.

För första gången höll Gävleborgs ridsportförbund sin ridsportgala i Hudiksvall. Halva distriktsstyrelsen kommer numera från Hudiktrakten och det är glädjande nog ungefär lika många anmälda som det brukar vara när galan hålls i Gävle förklarar Anna Ekstedt, Forsa.

Det kom 275 personer till galan, vilket är något färre än det varit som mest när galan hållits i Gävle.

– Det är bra att få träffas och umgås och lära känna varandra utan hästar. Det är den stora behållningen av ridsportgalan, säger Anna Ekstedt.

Distriktsstyrelsen ville lyfta fram ridskolornas betydelse för ridsporten och få fler vanliga ridskoleelever att delta i galan. Ungdomssektionen medverkade därför med en tävling i hejaramsor. Lagtävlingarna inom ridsporten vinner i popularitet och det ökar intresset för att öka sammanhållningen kring laget med gemensamma hejaramsor.

– Hejaramsor funkar bra i hoppning, men kan förstås vara störande vid dressyr, säger Anna Ekstedt.

För underhållningen och presentationen på galan svarade Jenny Hammarström tillsammans med systrarna Beatrice och Saralena Sahlin.

Ridsport är en stor sport sett till antalet utövare och den största sett till flickor strax före fotbollen. I länet har ridsportförbundet närmare tre tusen medlemmar.

Killarna börjar med hästar men försvinner i tioårsåldern och sedan kan de återvända till ridningen när de fyllt 25 förklarar Anna Ekstedt. Tittar vi på elitnivån så är det ofta män som når de största framgångarna.

– Kanske killarna vill ha mer fart och fläkt än att pyssla i stallet, säger Anna Ekstedt.

Framgångar i tävlingssammanhang har det varit under 2018 för ridsportförbundet i Gävleborg. På galan i Kulturhuset Glada Hudik hölls en scenparad med vinnare och medaljörer i DM och SM samt allsvenska serierna fick en galarosett.

Inom fem olika kategorier fanns det nominerade som medlemmarna har fått rösta fram som pristagare. Nominerad som Årets ridlärare fanns legendariska Åse Li Sterner som varit ridskolechef i mer än fyrtio år i Hudiksvalls rid- och ponnyklubb. Det blev också Åse Li som vann i kategorin Årets ridlärare.

Till Årets kompis utsågs Ella Stolpe från Gävle.

Till Årets hästskötare var Wilma Larsson nominerad och hon hyllades på galan.

I årets valfria kategori var det spännvidd från chauffören Daniel Björäng, Bergsjö, till kämpen Elsa Nordström som är en fjortonårig dressyrryttare från Bollnäs som också kämpar för att bli frisk från leukemi.