Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridelever i hästavelscup – tack vare Sigrid Bergåkras uppfödning kan de ta sig till final

Att bedöma en unghästs gångarter och att visa upp unghästar för hand var tävlingsmomenten för eleverna på Naturlära när föreningen Swedish warmblood kom till Simeå med sin avelscup.

Föreningen Swedish warmblood arrangerar nu för tredje året en avelscup för ungdomar. I den får tolv ridgymnasier tävla mot varandra i två moment - att extriörbedöma unga ridhästar vid löshoppning och i att visa hästar vid hand.

– Vi är jätteglada över det här. Det ligger helt i linje med vår utbildning, säger Jenny Martinsson som är lärare på skolan.

Det är första gången som Naturlära är med i cupen och de tävlar mot elva skolor i hela landet. Målet är att komma till final i höst och möta andra skolor.

– Vi har löshoppat en del och visat häst för hand på lektionerna, så jag känner mig förberedd, säger Amelia Tapper, som går i årskurs 2.

Läs också: Lantbruk tycks locka allt fler

Samtliga 15 elever på skolan fick vara med i tävlingen, men eftersom treorna hinner ta studenten innan en eventuell final så är det de yngre eleverna som har mest att vinna på att ta sig vidare.

Arrangörernas syfte med cupen är att skapa större intresse för avel och uppfödning av hästar.

– Och vi vill ju att våra elever ska få ett stort intresse för avel, säger Jenny Martinsson.

På Bergåkra gård finns tack vare Sigrid Bergåkras mångåriga arbete med hästuppfödning ett 50-tal hästar och varje år föds flera nya föl med fina stamtavlor.

Se också: Sigrid Bergåkra om castingen till Bonde söker fru: "Det var lite ovant att höra sin egen röst"

- Så vi har ju väldigt goda förutsättningar att få ta del av hästen från det att den är föl till att den faktiskt kan gå grand prix som vuxen, säger Jenny Martinsson.