Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ribban ligger lägst för SD

Det finns en uppfattning om att Sverigedemokraterna granskas mycket hårdare än de andra partierna, att kritiken mot dem alltid är hårdare och mer skoningslös.

Är det så?

Föreställ er att Anders Borg, Kent Persson och Beatrice Ask filmar sig själva på stan efter en kväll på krogen där de bråkar med folk, kallar dem för kränkande saker och så småningom plockar upp varsitt järnrör för att skrämmas med. Föreställ er att detta sedan sprids i media. Kommer journalisterna vara skonsamma? Kommer det att ställas krav att dessa personer omedelbart borde avgå från sina politiska uppdrag?

Föreställ er att socialdemokratiska kommunpolitiker bar armbindlar med hakkors, hyllade lasermannen, heilade på bild, uppmanade jägare att skjuta muslimer i stället för älgar, gick på vit makt-konferenser eller talade om judar som parasiter. Hade dessa saker låtits passera obemärkt eller hade journalister uppmärksammat det?

Mitt första exempel utgår förstås från den järnrörsskandal som inträffade innan valet 2010, där sverigedemokratiska politiker på samma position som de tre ovan nämna moderaterna handlade så som jag beskrivit. Alla de senare exemplen är ett axplock av de skandaler som sverigedemokratiska kommunpolitiker medverkade i under valrörelsen 2014.

Ibland när man läser tidningar kan man få känslan att journalister inte gör annat än att rota fram skit som sverigedemokratiska politiker sysslat med. Jag kan även ibland irritera mig på hur mycket fokus som läggs vid enstaka politiker i stället för på den faktiska politik Sverigedemokraterna bedriver, men det går inte att blunda för att alla dessa skandaler är unika för det partiet. Inget av de andra riksdagspartierna skulle komma undan med så många helt absurda händelser – vare sig om det gäller kommun- eller riksdagspolitiker.

Kent Ekeroth, som deltog i järnrörsskandalen, sitter fortfarande kvar i riksdagen och i stort sett alla sverigedemokraternas toppolitiker har en eller flera gånger uttalat sig rasistiskt, homofobiskt eller kvinnofientligt utan att behöva avgå. Det skulle över huvud taget aldrig kunna ske inom de andra riksdagspartierna. I normala fall får politiska företrädare avgå vid minsta skattemiss. I Sverigedemokraternas fall handlar det om saker som direkt rör deras politiska värderingar men ändå får de sitta kvar.

Så stämmer bilden att Sverigedemokraterna granskas hårdare än andra partier? Nej. Jag skulle snarare säga att ribban för vad som förväntas av just det partiet är bra mycket lägre än för alla de andra.