Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RFSL-ordförande tagen av rysk polis

Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, togs in av rysk polis i samband med en manifestation på Röda torget i Moskva på OS invigningsdag.

Förutom Westerlund omhändertogs även en annan svenska och ett tiotal ryska aktivister vid 17-tiden på fredagen svensk tid.

Lite senare släpptes svenskarna, men de ryska aktivisterna sitter fortfarande i förvar, berättar Westerlund för TT.

– De ryska aktivisterna ställde sig på torget och vecklade ut en regnbågsfana, sedan började de sjunga ryska nationalsången. De hann sjunga i max fem sekunder, sedan grep de oss, säger hon.

Manifestationen var tänkt som en fortsättning på den virala Youtube-videon "Live and let love", där 2 000 personer sjöng nationalsången på Stockholms stadion, berättar Ulrika Westerlund. Hon beskriver poliserna som aggressiva, men inte brutala.

– Jag hade kanske inte trott att det skulle bli ett ingripande. Jag trodde nästan att myndigheterna skulle ligga lite lågt nu. Men det här visar ju att den ryska retoriken, att det handlar om att skydda minderåriga, bara är struntprat, säger Westerlund.

Hennes pass blev omhändertaget vid gripandet, men hon har nu återfått det.
Även i S:t Petersburg slog polisen till mot en manifestation och fyra aktivister greps, rapporterar CBS news.