Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revy med Skavlan och svininfluensa

/
  • Gösta Barreby, Bengt Haglund, Johanna Lindgren tränar på en av scenerna till Färila revy.
  • Revygeneralen Peter Lindgren har klippt ut många tidningsartiklar under året till revyn som har premiär i januari.

Efter nyår är det dags för revy i Färila igen. Revygänget har tränat intensivt från november och finslipar på manuset fram till premiären.

– Vi spelar så många föreställningar som folk vill se, den här nya lokalen kostar en hel del pengar så vi hoppas det blir slutsålt även i år, säger revygeneralen Peter Lingren.

Annons

Det är den 21:a gången som de sätter upp en revy i Färila. Och en del har precis som Peter Lindgren varit med från början.
– Den största förändringen är att vi tränar mycket mer nu. Från slutet av november har vi 25 träningar fram till premiären. Så folk ställer upp enormt på sin fritid, berättar Peter.
Premiären av 2010 års revy är den 5 januari. Gänget består av 20 personer och de det är inte bara skådespeleri som måste fixas, utan även ljud, ljus, rekvisita och musik.
– Det är viktigt att komma ihåg att alla som är med är amatörer, så de gör det här väldigt bra, säger Peter som berättar att de i år har en ny ljusanläggning.


Peter skriver det mesta av manuset och låtarna men med hjälp av idéer från de övriga i revygänget.
– Vi klipper ur tidningsartiklar under hela året och sen när vi samlas i november så går vi igenom vad som kan fungera i en revy, berättar Peter.
I revylokalen ligger många inplastade tidningsartiklar på ett bord. Det är artiklar om Postens brevlådor, Skavlan och Färila sågen, och allt är något som publiken kan förvänta sig att möta i årets revy.
– Det måste vara omskrivet två, tre gånger i tidningen så att folk kommer ihåg det. Men Järvsö bjöd ju på något fantastiskt med den där skylten som sattes upp, säger Peter och ler.
– Men jag tror att jag måste skriva om stycket lite. Det är nog lite för tufft som det är just nu. Vi vill att även de som det handlar om ska kunna vara med och skratta, vi vill inte såra någon, säger Peter.


Den här eftermiddagen börjar de med att läsa igenom en scen som utspelar sig i Hudiksvalls Tingsrätt. Domaren är på plats med lagboken och en passande vit storlockig peruk. Innan jul måste de ha kortat ner sketcherna till lagom längd och börjat öva utan manus. Sketcherna kommer blandas med flera låtar som kommer att handla om influensa, sågverkschefen och
Låten Piggysvin kommer bland annat att ta upp årets influensa och ordförande i barn- och utbildningsnämnden Malin Ängerå får en låt tillägnad sig.
– De flesta brukar bli lite stolta om de blir omnämnda i vår revy, jag tror inte att någon kommer ta illa upp, säger Peter.

Mer läsning

Annons