Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorskritik mot Höghammarskolan

Revisorerna i Bollnäs kommun har granskat investeringar vid Höghammarskolan där man använder sig av resultatutjämningsfonden. Detta anser man strider mot beslutade principer.

- Den här fonden är i och för sig öronmärkt för Höghammarskolan, men det är ändå inget de fritt kan disponera hur som helst, säger revisionens ordförande Patrik Norinder.

Under åren 2001–2003 redovisade verksamheten vi Höghammarskolan ett större underskott, men genom höjda taxor och effektiviseringar lyckades ekonomin vändas och från 2004 har ett överskott redovisats. Det började då diskuteras hur överskottet skulle hanteras och eftersom överskottet bestod av avgifter från andra kommuner bestämdes att det skulle finnas kvar i verksamheten för framtida behov. Därför inrättades resultatutjämningsfonden för att balansera överskott och underskott under åren.

Men eftersom Höghammarskolan i nuläget inte drivs som en affärsdrivande verksamhet ska investeringar göras ur barn- och utbildningsnämndens budget och inte belasta fonden, som består av externa avgifter. I så fall kan det diskuteras om avgifterna är för höga.

Revisorerna konstaterar att det inte tydliggjorts hur fondens medel ska användas och rekommenderar nu att nämnden nu tar fram tydliga regler för hur resultatutjämningsfonden används.