Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorerna kritiska till USA-resorna – "Förtroendet har påverkats"

Nu riktar även revisorerna kritik mot Region Gävleborgs USA-resor.
Man konstaterar att syftet med resorna inte varit tillräckligt tydligt – och att det är oklart vad de har gett för resultat.

5,3 miljoner kronor. Så mycket har Region Gävleborg de senaste åren satsat på studieresor till sjukvårdsorganisationen Kaiser Permanente i San Francisco.

Men resorna har blivit ifrågasatta och kritiserade både av sjukvårdspersonal och allmänhet som undrar vad man egentligen fått för pengarna.

Och nu stämmer även regionens egna revisorer delvis in i kritiken. Bland annat mot att man inte kunnat visa upp några tydliga resultat av satsningen.

– Ledningen pratat väldigt positivt om vad resorna har gett men vi ser inte riktigt något resultat. Personalen som jobbar ute i organisationen säger till exempel att de inte märkt något, säger revisorernas ordförande Lennart Nygren (M).

Om resorna har gett resultat behöver det enligt honom tydligare framgå.

– Då måste man lyfta fram det och personalen måste märka av det, konstaterar Lennart Nygren.

Granskningen som revisorerna låtit göra visar inte på att några formella fel skulle ha begåtts. Man har inte heller några synpunkter på hur mycket pengar som satsats, de besluten har fattats helt korrekt.

Men det finns brister i hur satsningen genomförts. Ledningen har till exempel inte satt upp något tydligt mål eller syfte med resorna – eller vad resultatet förväntas bli.

Det har också saknats en plan för hur man ska informera.

Det har bäddat för den kritik som har kommit och enligt revisorerna är risken stor för att "allmänhetens förtroende för Region Gävleborgs ledning och styrning urholkas".

– Förtroendet har påverkats, det kan man tydligt märka bland annat på alla de insändare som funnits i tidningarna.

– Hade man satt upp tydligare mål och tidigt gått ut och informerat om det här hade det varit mycket bättre, säger Lennart Nygren (M).

Revisorerna konstaterar också att den omfattande satsningen på studiebesök i USA bättre borde ha förankrats hos politikerna i berörda nämnder och styrelser och att man borde ha varit med och satt upp mål.

Om man hade skött dessa saker på ett bättre sätt ser revisorerna i sig inget problem med att man på det här viset reser utomlands.

Lennart Nygren påpekar att det är bra att man ser sig om i sin omvärld för att få nya idéer.

– Vi måste ut och titta på det som finns utanför Gävleborg och på sikt hoppas jag att det kan ge effekt.

Fakta. 118 personer har hittills åkt

Region Gävleborg har sedan januari 2014 besökt Kaiser Permanente åtta gånger.

Totalt har 118 personer fått åka, de flesta är chefer men även en del läkare. En del personer har åkt med flera gånger.

Resorna har hittills kostat 5 280 520 kronor, i snitt 37 989 per person och resa.

Ytterligare två resor planeras, en i juni och en i november.