Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisionens ordförande höll brandtal i fullmäktige - den interna kontrollen måste bli bättre

Revisionens ordförande Ulf Odenmyr höll något av ett brandtal under fullmäktigemötet i Edsbyn. Den interna revisionen, kontrollen fungerar inte, menar kommunrevisorerna.

Läs mer: Skarp kritik från revisorerna i Ovanåkers kommun även förra året

– Vi måste få ordning på den interna revisionen som inte fungerar. Om det inte blir bättring kan vi nästa år inte ge kommunen i sin helhet ansvarsfrihet. Det är allvarligt. Den interna kontrollen måste bli mycket bättre, säger Ulf Odenmyr.

Han konstaterar att kommunen nu har fått en respit på ett år.

När kommunrevisorerna mötte kommunstyrelsens presidium för en månad sedan fick de veta att arbetet med att förbättra den interna revisionen har påbörjats.

Därför riktades ingen anmärkning i år och nämnder och styrelser beviljades ansvarsfrihet.

– Vi vill veta att nämnder och styrelser har koll på läget. Det kan gälla vad pengar går och används till, att anställda kommer i tid och gör det man ska. Det gäller helheten, säger Ulf Odenmyr.

Kommunrevisionen har även presenterat några rapporter där man låtit specialgranska till exempel bygget av Stenabro förskola och förekomsten av konsulttjänster.

När det gäller Stenabro framkommer att kommunen anlitade en entreprenör trots att man kände till att entreprenören hade haft ekonomiska problem. Entreprenören gick senare i konkurs och man fick anlita en ny huvudentreprenör.

– Det står kommunen fritt att ta in konsulter. Men när det gäller uppgifter hur det har gått till med vissa konsulttjänster, omfattning och vem som har lagt uppdraget är det dåligt dokumenterat, säger Ulf Odenmyr.

Det finns också brister när det gäller om upphandlingar har skötts efter reglementet, enligt kommunrevisionen.

Läs mer: Ansvarsfriheten upp till diskussion även förra året