Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revansch för Maja Tofilovski – avslutade säsongen med NM-guld

Maja Tofilovski, Ljusdals Judo Club, åkte på ett av säsongens få nederlag när hon deltog i Budo Nord-cup i Lund. Två veckor senare tog hon revansch när hon vann guldet i Nordiska mästerskapen i Larvik mot samma motstånd som hon föll mot i Lund.

Efter en säsong där Maja Tofilovski bland annat hunnit debutera i Europacupen och i seniorsammanhang fick hon även avsluta säsongen med en framgång under Nordiska mästerskapen i norska Larvik. Segern i klassen U18 +70 kg blev även en revansch då hon slutat trea mot samma motstånd två veckor tidigare under Budo Nord-cup.

– I Lund hade jag inte min bästa dag och då blev det inte så bra. Då tog jag igen det i NM, säger Tofilovski.

– Det var de absolut bästa i Norden som var med på NM. Vi var bara tre i min klass, men det var ändå de bästa. De var bäst i sina länder och jag var bäst i mitt.

Läs också: Maja Tofilovski efter debuten i Europacupen: "Allt var så nytt och stort"

Motståndarna var Mathilde Pilemann från Danmark och Sigrid Soetaert från Norge. Maja

Tofilovski fick till slut kliva högs

t upp på pallen efter att hon gjort en del taktiska förändringar jämfört med insatsen i Lund.

– Jag förändrade framför allt en del i taktiken mot danskan, Pilemann, som var lite större än mig. Taktiken var att trötta ut henne och få till något kast, säger Tofilovski, som nu går på sommarledighet med ytterligare en guldmedalj i samlingen.

Läs också: Nya framgångar för Maja Tofilovski – dubbla silvermedaljer i Danmark

– Nu under sommaren kommer jag att köra på ganska hårt med fysträningen för att bygga upp mig, så det är lite semester nu. Jag ska framför allt försöka få starkare överkropp, sedan vet jag vad jag behöver träna på rent taktiskt från de tävlingar jag varit med om.

– Målsättningen är att bli bättre, bli mer grundstark och få mer rutin. Till nästa år hoppas jag kunna komma in på judogymnasiet. Det finns i Lindesberg och Sundsvall, säger Tofilovski, som börjar årskurs 9 till hösten.

Läs också: Maja Tofilovski vann sin seniordebut efter dramatisk vändning

När hon ser tillbaka på den gångna säsongen kan hon känna sig nöjd med att ha kommit tillbaka från den ryggskada som hindrade henne under förra säsongen till att hon nu är i bättre form än hon någonsin varit.

– Det har gått fort och det är kul att jag redan är tillbaka bättre än jag var innan, som menar att hon inte är själv i sin framgång, trots att det är hon som får medaljerna runt halsen.

– Jag vill verkligen tacka för hjälpen jag fått av familjen och släktingar. Att de alltid ställer upp med skjutsar och hämtningar från träningar betyder jättemycket. Tillsammans med sponsorer är det de som gör det möjligt för mig att tävla på den här nivån och att tävla utomlands.