Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resurser saknas för att möta katastroferna

– Bollnäs och Ovanåkers kommuner har fått upp ögonen för vad kommande klimatförändringar kan medföra, men än så länge har det inte gjorts mycket för att motverka detta.
Det säger Torbjörn Wannqvist, förbundschef vid Kommunalförbundet södra Hälsingland, den gemensamma räddningstjänsten för Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn.

– Vår uppgift är att utgå från Länsstyrelsens regionala handlingsplan med riktlinjer för det vi kan förvänta oss, fortsätter han. Sedan ska vi presentera en riskanalys för tänkbara scenarier för kommunerna. Efter det är det upp till kommunerna själva att göra sina prioriteringar.

Det som ändå har gjorts menar han att man gjort på grund av akuta händelser och nämner som exempel de stora översvämningarna av Voxnan i Edsbyn 1985. Efter det har Ovanåkers kommun gjort mycket för att detta inte ska kunna inträffa igen.

– Men 1985 var det ingen som pratade om klimatförändringar, säger Torbjörn Wannqvist.

Han upplever också att det finns många olika åsikter kring hotet från klimatförändringarna. Det är långt ifrån alla som tar det på allvar.

– Personligen tror jag däremot att det är ett reellt hot, säger Torbjörn Wannqvist.

– Det är nog dessvärre ingen ljus framtid för de som ska leva om femtio år från nu, fortsätter han. De kommer nog att få det bra mycket jobbigare än vad vi har haft.

Samtidigt upplever han att de skyfall som Söderhamn drabbades av för ett par år sedan var en ögonöppnare för många. Och även om det råder osäkerhet och oenighet om varför så finns en medvetenhet om att extremväder kan inträffa.

– Det finns med i riskanalyserna som kommunernas förvaltningar gör, men därifrån är det långt till pengar och åtgärder, konstaterar Torbjörn Wannqvist.

Erik Nordgren är samhällsplanerare på samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs och han håller med om det Torbjörn Wannqvist säger.

– Vi följer givetvis alla riktlinjer som finns och tänket att det kan inträffa oförutsedda händelser finns alltid med när vi bygger nytt, men det saknas pengar för att göra något åt redan befintliga byggnationer, säger han.

Kostnaderna är naturligtvis en svår fråga att komma tillrätta med. Då det handlar om miljardsummor blir pengar en knäckfråga.

– Tittar man exempelvis på våra byggnader så finns det stora brister bara i rent underhåll, säger Yoomi Renström (S), kommunalråd i Ovanåker. Det är något vi jobbar med, men att dessutom ställa om för att möta katastrofer orsakade av klimatförändringar går inte då det inte finns några pengar.

– Det finns ingen enskild kommun som kommer att ha pengar att möta de här katastroferna om de kommer, fortsätter hon.

Marie Centerwall (S), kommunalråd i Bollnäs ser i nuläget inga andra möjligheter än att ha en fungerande basorganisation, en väl utbyggd krisorganisation för att lösa det som kan inträffa på bästa sätt.

– Man arbetar efter de situationer som har inträffat, säger hon. Det är svårt att förbereda sig för något man inte vet om, när eller var det kommer att inträffa. Särskilt inte utan de pengar som krävs.

Hon kan hålla med om att medvetenheten om riskerna säkert skiljer sig, även om vi redan har fått smaka på extrema situationer runt om i vårt eget län. Blir det mer sådana situationer tror hon att medvetenheten om behoven kommer att öka, på såväl lokal nivå som på nationell nivå.

– Ansvaret för det här problemet måste ligga på fler än bara kommunerna, det är något som man måste lösa på såväl länsnivå som nationell nivå, säger Marie Centerwall.

Läs också:

Här finns vår bilaga om klimathotet; Här är ditt liv – Hälsingland 2040.

Tuff klimatutmaning för Hälsingland

Söderhamn: Omställning – men vem betalar?

Hetta och skyfall hoten mot Hudik

Ljusdal: "Situationen kommer när som helst"