Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resultatet av unikt samarbete prisades

Tre månader på tork och ett tiotal kryddor senare har lammsteken förvandlats till en lambetta. En nyskapande produkt som prisades på Sverigefinalen av Matverket för ett par veckor sedan.

Denna historia börjar egentligen med en 40-årskris och ett möte på en rastplats längs E4.

För Elisabet Thorén och Lotta Wallberg från Ljusdals kommun hade den nyligaste framgången troligtvis aldrig inträffat om det inte varit för flertalet sammanträffanden.

– Att jag blev fårbonde i Hälsingland var bara en slump. Jag och min sambo fick väl någon slags 40-årskris och började leta efter en gård någonstans i Sverige, och när vi hittade den i Onsäng så satsade vi, säger Lotta Wallberg. Tidigare jobbade hon inom konferensbranschen och bodde mellan Stockholm och Enköping. Som lammproducent har hon bara varit aktiv i cirka nio år.

Att två möjliga konkurrenter, som två producenter av samma produkt ändå får sägas vara, startar ett samarbete hör inte till vanligheterna. Själva anser de sig bli starka tillsammans och att de lättare säkerhetsställer leveranserna.

Efter ett antal års arbete med det gemensamma företaget, Fåraherdens lammprodukter, hade tanken om att förädla köttet till något utöver det vanliga länge grott hos de två. Tack vare ett möte med kocken Hans-Erik Holmqvist blev idén till verklighet snabbare än de trott.

– Han beställde kött till en middag som han skulle arrangera i Stockholm. Eftersom Hans-Erik bor i Gävle bestämde vi att mötas efter vägen då jag skulle leverera köttet till honom. När vi stod där på parkeringen i Tönnebro började vi prata om förädlingen och så var vi i gång, säger Elisabeth Thorén.

Tremannalaget hade bildats och deltagandet i Matverket var en självklarhet. I den första deltävlingen, på Gävle slott, sopade de banan med övriga konkurrenter och kammade hem både första och andrapriset för den kryddade respektive naturella varianten av lambettan.

Den rikstäckande tävlingen Matverket är till för att hjälpa råvaruproducenter och förädlare (kockar) att sammanstråla i ett samarbete där en nyskapande och marknadsattraktiv produkt, förhoppningsvis, skapas.

– Tack vare vinsten i Gävle kvalificerade vi oss vidare till riksfinalen i Nyköping där vi representerade Hälsingland. Visst hoppas man alltid på ett bra resultat, men där tävlade vi mot många väldigt bra produkter och producenter som varit etablerade under många år, säger Elisabeth Thorén som får medhåll av Lotta Wallberg.

– När vi vann specialpriset för bästa teknik satte jag mig med mobilen för att statusuppdatera om detta på Facebook, det var ju roligt att vi vann något tänkte jag. Samtidigt som jag gör det säger Elisabeth till mig att komma, då hade vi vunnit andrapriset i den totala tävlingen och skulle upp på scenen för att ta emot priset.

Produkten bedömdes av två jurygrupper. Den ena bestod av diverse smaksäkra branschmänniskor som bedömde smakerna medan den andra gruppen enbart fick lov att värdera produktens marknadspotential.

Med ett gott betyg från de två juryerna och 50 000 kronor inkasserade i prispengar kommer Fåraherdens lammprodukter att intensifiera sitt arbete för att hitta en väg ut på den större marknaden.

Det första partiet med lambettor är redan slut sedan en tid tillbaka. Om tre månader står nästa omgång färdig. Innan dess väntar ett möte med en stor leverantör som ska vägleda och hjälpa företaget ut på marknaden.

– Det är nu allt börjar. Vinstpengarna ska vi använda till att vidareutveckla oss, säger Elisabeth Thorén.