Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangerna måste börja märka det asiatiska kycklingköttet

När Världsnaturfonden, WWF, ger ut Köttguiden 2016 och listar matens klimatpåverkan så är det människan själv som drar nitlotten. Det utländska köttet gör oss sjuka och antibiotikaresistenta.

Köttguiden ger en varning till nötkött från Tyskland, Irland, Polen, Sydamerika och USA, till griskött från Danmark och Tyskland samt kycklingkött från EU som inte är ekologiskt, och allt kycklingkött från Asien.

Guiden uppmärksammar att de nämnda länderna tillåter eller inte reglerar användningen av antibiotika i friska djur. Dessutom fraktas de långt för att nå den svenska konsumenten. Men märk väl: det är tillåtet att injicera medicin i friska djur.

Som vi sedan äter.

Som sedan riskerar att göra oss resistenta mot antibiotika därmed stå handfallna inför att behandla bakterier och vissa sjukdomar i framtiden.

Men svensk matproduktion får en klapp på axeln. WWF:s rekommendationer till konsumenten är: Fråga om djurets hemland, rata thailändsk kyckling eller allt kött. Om det är svenskt är det att lita på: kortare transporter, värdiga djurhållningsregler och förbjuden användning av antibiotika i friska djur.

Det asiatiska kycklingköttet, som utpekas som den största boven, finns knappt att köpa i affärer. I stället är det storkök och restauranger som är kunderna.

Men det är svårt att få reda på varifrån köttet man äter på krogen kommer. Ännu finns inga krav att restauranger ska redovisa detta.

WWF tar i från tårna i årets rapport: Rata thailändsk kyckling och handla svenskt eller skippa kött helt. Det är dags att kräva restaurangerna på svar och bli en medveten konsument som inte bara jagar billigt.