Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt att flyga till bussen

/
  • Moderna bussresor inbegriper även flyg. Då får man mer tid att utforska den utvalda destinationen.   Foto: Shutterstock.com
  • Det är lätt att få nya vänner under bussresorna genom Europa.   Foto: Shutterstock.com
  • Rena transportsträckor slipper man för det mesta om man flyger till bussen.   Foto: Shutterstock.com
  • Familjen Koch anordnade bussturer under 1970-talet. Hela familjen följde med på resorna, som pågick hela sommaren. Fredrik Koch står framme till höger.   Foto: Privat
  • Fredrik Koch jobbar på Resia i Ljungby.   Foto: Privat

Förr innebar bussresor dygnslånga transportsträckor genom Tyskland. Nuförtiden flyger du till bussen. Fredrik Koch, resenär sedan treårsåldern, är positiv till utvecklingen.

Annons

Pappa satt vid ratten. Mamma stod i gången och guidade. Och bakom förarsätet satt Fredrik Koch och hans syster. Så såg somrarna ut under hela 1970-talet, när familjen Koch bussade Ljungbybor ut i Europa.

– Jag var med från tre-fyraårsåldern tills jag var tonåring. Det var helt fantastiskt. Sedan började jag jobba på resebyrån, systern blev reseledare och jag tog busskort när jag fyllde 20 år. Det har präglat vår familj.

När lågprisflyget lanserades var det inte många som såg en framtid för långfärdsresor i buss. Att kuska runt genom Tyskland, med övernattning, för att nå städer som Wien eller Prag var inte längre ekonomiskt, vare sig sett till pris eller tid. Men bussbranschen har förnyat sig genom en ny kategori resor.

– Numera flyger man ofta först och blir upphämtad av en svensk buss på plats. Det gör att resor som tidigare pågick i 12-13 dagar kan gå på en vecka i dag. Jag åkte på en sådan resa i Italien för några år sedan. Det var perfekt, skönt att slippa transportsträckor genom Tyskland, och det gick återigen upp för mig fördelen med bussresorna. Vi färdades genom vindistrikten vid Milano, gjorde utflykter och kunde också umgås med de andra resenärerna, säger Fredrik Koch, som fortfarande jobbar på resebyrån i Ljungby.

Vem är den typiske bussresenären?

– Fortfarande något äldre personer, kanske 55–60 år gamla. Men det är skillnad mot förr, folk är piggare och så har de rest mycket mer. Jag tror att man tycker om gemenskapen, att man har en reseledare och slipper köra själv.

Fredrik Koch minns somrarna som idylliska, från vårstarten mot blomsterparken Keukenhof i Nederländerna, till vinskördar i Moseldalen på hösten. Det var bara att sätta sig i något knä längre bak i bussen när det blev tråkigt, berättar han.

– Mamma och pappa säger att vi var väldigt tåliga. Sedan har vi förstås också tjatat "är vi framme snart?" Det var först på högstadiet som vi började vara stanna hemma.

Fortfarande kommer det fram folk till Fredrik Koch och vill prata om någon resa på 1970-talet. Men det är inte alltid minnesbilderna är klara.

– Vissa somrar var jag i Österrike tre gånger, så det kan vara svårt att veta vilken tur de menar.

Jörgen Löwenfeldt/TT

Mer läsning

Annons