Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locka fram kreativiteten under semestern

/
  • Utsikten från en udde utanför Kunstnerhuset i Svolvær, där man bor och målar under akvarellveckan på Lofoten.   Foto: Marianne Chayet
  • Som färgglada karameller sitter kursdeltagarna utspridda i det irländska landskapet i Connemara.   Foto: Marianne Chayet
  • Akvarellkurs i italienska Abbazia di Farfa.   Foto: Eva B Söderberg

Vissa skriver, andra spelar orgel och en tredje drejar. Oavsett vilket behöver kreativiteten få utlopp. Varför inte odla det behovet under en resa nästa år?

Annons

Catharina Lindahl följde med en kompis till en akvarellkurs på Gotland och hamnade i naturens inspirerande miljöer. När hon skulle fånga omgivningarna med pensel, färger och vatten blev hon tagen av semesterformen. Hon var 55 plus. Nyfikenheten fick sig en ordentlig kick.

- Man använder en annan bit av hjärnan, som man inte gör till vardags. Det är hjärngympa på hög nivå, säger Catharina som till vardags arbetar som civilingenjör.

Nu, några år senare, har hon rest och målat i Spanien, Frankrike och ända så långt bort som på Island. Men en än svalare ö i nordligaste Norge är hennes favorit.

- I Lofoten var det väldigt speciellt. Det är nästan överdrivet vackert och en utmaning att måla med alla de höga och sagolika bergen.

Om det regnar, och det kan verkligen hända på en ö vid Nordiska havet, så flyttar man inomhus. Det åligger arrangören att lösa lokalfrågorna.

Att jobba med ljuset, som Lindahl uttrycker det, utmanar. Dagsljuset faller olika på olika platser. I Connemara, så långt västerut man kan komma på Irland, spelade även andra faktorer in. Luftfuktigheten var så hög att färgerna knappt fastnade på pappret. Lägg därtill de otaliga gröna nyanserna. För att byta fokus hoppade hon i Atlanten och badade bland sälar. Efter den svalkande simturen återtog hon penseln och försökte urskilja nejdens grönska.

- Man övar upp sitt seende och hur man tar in miljön, säger hon och tillägger:

- Det har förändrat mitt sätt att se på den svenska naturen.

Kurserna följer ofta samma mönster. Man målar under dagtid, ofta på angivna platser. Sedan samlas man på kvällen för genomgång. Läraren kommer med råd och diskussionen är öppen. Gruppdynamiken är viktig, det krävs att alla förmår se något positivt.

- Det handlar om att locka fram, att man ska våga visa det man gjort.

Men inte nog med det. När veckan är över arrangeras utställning på hotellet eller restaurangen, där deltagarna suttit och målat i. Ibland säljer man ett verk.

Mest är det kvinnor som deltar på kurserna. Könsfördelningen spelar ingen större roll, eftersom det handlar om människor som vill lära sig något nytt. Att skapa är en process. Den inre resan får sammanfalla med den yttre.

- Om jag ska semestra utomlands är det här bästa sättet, säger Catharina Lindahl.

Penna, instrument, lera. Med händerna, fötterna, rösten. Möjligheterna är oändliga, vilka sorts resor vi företar oss och hur vi tillgodoser vårt behov av att skapa och uttrycka.

Catharinas tips

+Förläng resan med några dagar före eller efter kursen, för att ytterligare lära känna resmålet.

+Be att få kontaktinfo till någon som varit på tidigare kurser så att du kan höra dig för lite.

+Tveka inte - gör det!

Mer läsning

Annons