Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgfira i historiska Gdansk

/
 • Hansastaden Gdansk är en prisvärd pärla på andra sidan Östersjön.  Foto: Shutterstock.com
 • Gdansk har tidigare varit tyskt och hette då Danzig. Mycket av staden förstördes under andra världskriget, men har byggts upp igen. Floden Motlawa går rakt genom staden.  Foto: Shutterstock.com
 • Orten Sopot ligger nära Gdansk, och är känd för sina stränder. Här syns berömda Sheraton hotel, alldeles intill vattnet.  Foto: Shutterstock.com
 • Färjan till Gdansk går från Nynäshamn. Det går också att åka färja från Karlskrona till Gdynia.  Foto: Shutterstock.com
 • Lena Löfblad är en van resenär och bloggar gärna om sina upplevelser. Gdansk är en favorit.  Foto: Privat
 • Hansabebyggelse i de äldre delarna av Rostock.  Foto: Shutterstock.com
 • Tartus universitet tronar mitt i staden. Det grundades 1632 när staden var under svenskt styre.  Foto: Shutterstock.com
 • Bryggen i Bergen är ett världsarv.  Foto: Shutterstock.com

Man behöver inte åka långt för en långweekend. Gdansk är en historisk smältdegel som nås för en billig peng.
Resebloggaren Lena Löfblad tycker att fler borde upptäcka staden på andra sidan Östersjön.

Annons

Hemma bra, men borta är definitivt bäst. Det tycker Lena Löfblad, som de senaste åren rest intensivt ihop med sin dotter Maxime. Tillsammans driver de bloggen Ladiesabroad.se, där de beskrivit åtskilliga långväga resor, från Filippinerna till Mexiko.

Men Lena Löfblad tycker att det finns spännande destinationer bara en flygtimme bort.

– Jag gillar verkligen Gdansk. Det är en kompakt stad och perfekt för en kortare resa. Allt är mysigt och inte så "turistifierat". Som en mix mellan Visby och Prag.

Gamla stan, Glowne Miasto, lär besökaren knappast missa. Inte heller Motlawaälven och kvarnen Krantor. Men om du tar en liten promenad når du Solidaritetmuseet, som skildrar landets väg bort från kommunismen. Det ligger intill varvet där elektrikern Lech Walesa fick igång strejken 1980.

Museet är ett måste, enligt Lena Löfblad, som poängterar att hela staden tillhör den moderna historien.

Efter andra världskrigets bombningar byggdes Gdansk, precis som flera andra polska städer, upp på nytt. Många av de vackra hansahusen som kantar gatan är egentligen 60 år gamla, jämnåriga med folkhemsförorter som Vällingby och Kortedala.

– Det är imponerande gjort. Däremot är husen moderniserade invändigt.

Lena Löfblad har rest till Polen med jämna intervall de senaste 15 åren. I början fanns fog för vissa fördomar.

– Maten var inte den bästa då, mycket sauerkraut. Men nu för tiden kan du hitta lika bra restauranger där som hemma. De har skärpt till sig.

På sin blogg har Lena Löfblad skrivit många inlägg om just Gdansk, som hon menar är underskattat. Inte minst eftersom det är billigt både att ta sig dit och att vistas i staden. Men själv ska hon inte till Polen över Kristi himmelfärd.

– Det blir Amsterdam den här gången, säger hon.

Jörgen Löwenfeldt/TT

Mer läsning

Annons