Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från ö till ö

/
  • Santorini är nästan ett måste för båtluffaren, men Margareta Hallins tips är att kombinera de stora öarna med de små.
  • Piren i Naxos stad. Naxos är en av de största öarna i Grekland och är en hub för båttrafiken, härifrån kan du ta dig åt många olika håll.

Att båtluffa i Grekland har blivit trendigt igen och bjuder på lagom mycket spänning. Det ger frihet och omväxling utan att man behöver göra avkall på de klassiska solsemesteringredienserna.

Annons

Båten glider över det turkosa havet in i en hamn du aldrig har mött förut. Den är kantad av vitkalkade hus och en folktom sandstrand, i bakgrunden syns höga berg och gröna backar. Ni hoppar av båten och slår er ned på en uteservering.

– Det känns lite som att komma hem när man sätter sig på en lokal taverna och serveras fetaostsallad med ett dricksglas iskallt rödvin. Det får man bara i Grekland, säger Margareta Hallin, erfaren båtluffare och sociala medier-ansvarig på Resia.

Grekland har tusentals öar och att det är just där båtluffandet är som vanligast och enklast är inte konstigt. Enligt Margareta Hallin är det lättare än många tror att åka helt obokat, åtminstone om man åker i början eller slutet av säsongen när det i princip alltid är lätt att hitta boende.

– Juni är en väldigt bra tid, då är det lugnt fortfarande, det är lagom varmt i luften och har hunnit bli skönt i vattnet. Har man möjlighet att åka i september är det ett annat tips.

Om man aldrig har båtluffat förut kan det oavsett säsong vara skönt att boka de första nätternas boende i förväg. Men för den luttrade resenären behövs egentligen bara ett beslut i förväg - om man ska flyga till Aten eller Santorini. Resten kan man låta hänga i luften, menar Margareta Hallin.

– Vi brukar göra en ungefärlig plan för vilka öar vi vill besöka och kolla hur långt det är emellan dem. Sedan lägger vi kanske till eller byter under resans gång. Det är ju det som är det härliga, att ha friheten att kunna välja och att kunna flytta sig från ö till ö när man vill.

Den optimala båtluffartiden är tre veckor, tycker Margareta Hallin, då finns det utrymme för att stanna längre på de ställen man gillar. Planera inte in fler än tre-fyra öar på den perioden om ni vill hinna njuta av varje ställe.

– När vi kom till Amorgos första gången stannade vi åtta dagar för det var så härligt där, och då kände vi oss ändå inte färdiga när vi åkte. Då hade vi tre veckors restid och det var ju tur.

Hennes tips är att blanda olika sorters öar i rutten så att man får uppleva lite av varje. Lugna Amorgos kan till exempel kombineras med stora Naxos, där man kan insupa folkliv på hamnpromenaden, vindsurfa och rentav lyxshoppa i fina butiker i Naxos stad.

– Om man lägger till ögruppen Småcykladerna också har man en jättebra kombination. Det är lite svårare att ta sig dit, så planera gärna in det i mitten av en luff. Där är fantastiskt och man kan hitta små, orörda öar där man i princip är helt själv.

-----

Tips inför båtluffen:

Gör en luftig planering med få stopp och utrymme för improvisation. Det finns också färdiga båtluffarpaket hos resebyråer.

Bestäm om ni vill flyga till Aten eller Santorini, det avgörs helt av vilka öar ni vill åka till.

Om ni kommer fram sent eller aldrig har luffat förut, boka första nattens boende i förväg.

Packa lätt, men glöm inte snorkel, cyklop och en bra bok om Greklands öar att läsa i under resans gång.

Läs på lite om båttrafiken och fundera på vad du vill ha ut av resan.

Tips under båtluffen:

Ha inte så bråttom! Det är inte roligt att behöva stressa mellan öar.

Sök upp hamnkontoret första dagen på en ö för att få koll på hur och när man kan ta sig därifrån.

Följ inte med första bästa hysteriskt vinkande rumserbjudare, sätt er ned och ta en dricka och låt sedan en passa packningen medan den andra letar boende i lugn och ro.

Det kan blåsa upp snabbt och kraftigt i grekiska övärlden och då ställs båttrafiken in, så se alltid till att satsa på att vara i rätt stad ett dygn innan planet går hemåt.

Mer läsning

Annons