Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avkopplande alpsommar

/
 • På väg mot en bergstopp får man utsikten på köpet.  Foto: Hotel Goldried
 • Med gentiana och alptoppar är idyllen är närmast total under sommaren i nationalparken Hohe Tauern.  Foto: Shutterstock.com
 • Vattenfallen i nationalparken Hohe Tauern kan göra en salig.  Foto: Peter Polz/Shutterstock.com
 • Camilla Köll föddes i Västerås och växte upp i Landskrona. Sedan början av 1980-talet verkar hon i Östtyrolen.  Foto: Hotel Goldried
 • Naturen är ständigt inpå knuten.  Foto: Hotel Goldried
 • Vandring är ett måste en alpsommar.  Foto: Hotel Goldried

Snön har knappt hunnit töa bort förrän Alperna förvandlas till ett frodigt och fantasieggande landskap. Att vandra bland murmeldjur och vattenfall är som träda in i en film. En lisa för själen, helt enkelt.

Annons

Med april kom vårvärmen till östra Tyrolen. I byn Matrei äter man glass, och på ett av hotellen gör sig Camilla Köll redo för hundratals sommargäster. Pulsen är hög. För en kort stund sedan hjälpte hon ett par i ett brådskande ärende, men nu hämtar hon andan och visualiserar vad alpsommaren kan erbjuda.

– Det är bergen, det orörda. De vackra, intensiva färgerna, säger Camilla och tillägger:

– Som skåning är man van vid diset.

Jodå, hon växte upp i Landskrona. Efter turistlinjen i Borlänge bar det av till USA. När föräldrarna flyttade till Italien följde hon nästan med. I grannlandet Österrike fick hon jobb som hotellreceptionist i byn mellan två berg. Det var 1983. I dag skriver vi 2016 och Camilla firar 20 år som vd – på samma hotell. Hon pratar fortfarande skånska.

Matrei är ett resmål för alla generationer. Mamma, pappa, barn och även mor- och farföräldrar gör sig besvär att ta sig till de närmaste flygplatserna Innsbruck, Salzburg eller München, och ser till att packa resväskorna med kläder för olika slags utflykter.

Många av gästerna säger att en vandring är som att traska i himmelriket. Euforin förstärks av den klara luften och det kuperade landskapet. Liksom variationerna. I Östtyrolen finns runt 2 500 mil vandringsleder. Lägg därtill 100 mil cykelspår. Vill man inte trampa mountainbike finns andra sätt bli en del av naturen. Motorcykelkörning, klättring eller forsränning är tre alternativ. Lockar en bergstopp kan man sätta sig i linbanan och njuta av utsikten.

– Det är så vackert att man nästan blir religiös, säger Camilla.

Vädret gör sitt till. I det på vintern snösäkra området strålar solen allt som oftast sommartid. Camilla berättar om de ganska branta åkrarna och hur bergsbönderna slår ängarna och den starka doften av nyslaget gräs. I byn hälsar alla på varandra med "Gruss gott", det vill saga "god dag", det hör till. Ibland känns det som att flyttas tillbaka 50 år i tiden. Ungefär som "Sound of music", reflekterar Camilla. Onekligen framkallas bilden av en trallande Julie Andrews över ängarna. Med himlen som fond spejar en örn över nationalparken. Och där dalen tar slut sträcker sig en ravin in mellan bergen och visar vägen till ett vattenfall.

– Man ser vilt. Som hjortar och rådjur. Även gemsbockar. Och dansande murmeldjur!

Avkopplingen under de varma månaderna blir närmast total. Från och med maj infaller alpsommaren. Camilla Köll längtar. Snart hänger blommorna från balkongerna och grillkolen glöder på terrassen.

Mikael Nilsson/TT

Mer läsning

Annons