Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reporter på helahälsingland.se får Gävleborgs Journalistpris 2017

Erik Strömberg på helahälsingland.se och Arbetarbladets Joanna Wågström och Linnea Brundell får Gävleborgs Journalistpris 2017. Det offentliggjordes på onsdagskvällen.

Arbetarbladet-reportrarna får priset för sitt avslöjande om att de kommunala försäkringsbolagen spenderar svindlande summor på representation.

Erik Strömberg, reporter på helahälsingland.se och Ljusdals-Posten, prisas för sitt avslöjande om att en kommunpolitiker i Ljusdal hade en påhittad Facebook-profil där han spred kommentarer om beslut och kollegor.

Motiveringen lyder:

"Med ojämna mellanrum ifrågasätts journalistiken. Nu är det sådana tider. En del kraxar fake news, andra hävdar att den riktiga sanningen finns på sociala medier.

Därför måste journalister visa vad journalistik är.

Grävandet blir viktigare än någonsin.

Det kan vara stora, långa grävprojekt som när Arbetarbladet avslöjar att de kommunala försäkringsbolagen spenderar svindlande summor på representation. Eller ett kortare grävprojekt som när Ljusdals-Posten avslöjar att en kommunalpolitiker har en påhittad profil på facebook där han sprider kommentarer om beslut och kollegor.

Det viktiga är att grävandet får konsekvenser – och att alla makthavare förstår att det finns journalister som visar vad journalistik är.

Varje månad, varje vecka, varje dag.

Därför går Gävleborgs Journalistpris 2017 till Joanna Wågström och Linnea Brundell, Arbetarbladet, och Erik Strömberg, Ljusdals-Posten."