Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vilseledande propaganda eller okunskap att beklaga sig över protester mot dammrivning

 
Fria vandringsvägar för fisk
Visa alla artiklar

William Jonsson, Bollnäs menar att det finns ett motstånd mot att riva ut dammar och hänvisar till miljöeffekter. Ja, många protesterar och visar motstånd eftersom särintressen inte respekterar hur Sveriges miljölagar samt EU:s miljödirektiv följs av alla som har intressen av vattendrag, skriver signaturen Miljövän i en replik.

Från och med den 1 januari 2019 trädde vissa förändringar i miljöbalken in. Syftet med lagändringarna är att vattenkraften vid behov ska förses med moderna miljövillkor. Det kan exempelvis handla om ekologiskt anpassade flöden, minimitappning till naturfåror och anläggningar som gör att fiskar kan passera dammar och kraftverk på ett säkert sätt.

Läs också William Jonssons insändare: Motståndet mot rivningen av dammarna värnar ingen landsbygd

För att genomföra moderniseringen av miljövillkoren på ett systematiskt sätt upprättas en nationell plan. Planen ska innehålla en avvägning mellan behovet av åtgärder för att förbättra vattenmiljön och behovet av en nationell effektiv tillgång till vattenkrafts-el. Riva ut dammar står inte alls i miljöbalken, vilken även ska följas i Bollnäs.

Om inte miljöbalken och den nationella planen följs för att en del vill ha vattenmiljöer på annat sätt urholkas Sveriges miljöarbete. Att beklaga sig över att det finns protester mot att riva ut är antingen vilseledande propaganda eller okunskap om EU och riksdagens beslut om dammar och småskalig vattenkraft i relation till biologisk mångfald!

Miljövän

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel