Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Villfarelser om kärnkraften

Många villfarelser om kärnkraften dyker upp i debatten.

Och så också på ledarsidan den 16 maj där Karin Bergkvist (lib) skriver om Miljöpartiet.

Det stämmer att vi miljöpartister tycker att det är mycket glädjande att Tyskland som är Europas största industriland bestämde sig för att avveckla sin kärnkraft efter Fukushimakatasrofen. Sverige och andra kärnkraftsnationer borde gå samma väg.

Tyskland har haft 17 reaktorer varav 8 stycken stängdes av direkt efter haveriet i Fukushima 2011. Återstående skall stängas av fram till 2020.

Fram till idag har Tyskland efter 2011 avvecklat 75 Twh kärnkraftsel och under samma tid ersatt den med 110 TWh solel! Kärnkraften behövs inte! Här har Sverige tyvärr hamnat ordentligt på efterkälken. Att koldioxidutsläppen ökat under samma tid i Tyskland beror på att flera gaskraftverk växlat över till kolkraft som genererar betydligt mer koldioxidutsläpp än gaskraftverken. Orsaken till detta är rent ekonomisk, eftersom systemet med handel med utsläppsrätter har kollapsat. Det innebär att trots att vi står inför en klimatkatastrof har det blivit billigare att släppa ut koldioxid och använda brunkol som är värst av alla fossila bränslen.

Miljöpartiet vill i EU verka för att det skall bli ekonomisk mycket kännbart att släppa ut koldioxid och precis som FN:s klimatpanel kraftigt öka andelen förnybar energiproduktion. I ett framtida EU kommer det således inte finnas plats för vare sig fossilkraft eller kärnkraft.

För en nödvändig grön energipolitik i Europaparlamentet är Miljöpartiet det självklara valet.

Ann-Britt Lindmark- Lagerwall ( MP)