Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vilket budskap vill du sprida med din insändare, Mats Hylander? Vi känner oss skeptiska

Gävleborgs län är ett av Sveriges Pride-tätaste län just nu. Det drivs av lokala aktörer, som tillsammans och på ett eget initiativ vill göra bygden till en bättre plats för fler. Vad är egentligen syftet med att misstänkliggöra det lokala engagemanget med lösryckta fragment? undrar representanter för Bollnäs Pride och Pride Hudik.

I en insändare den 29 augusti undrar Mats Hylander vad regnbågsflaggan står för och vilket budskap Pride har. Därför vill vi gärna bidra med några klargöranden, för att ingen ska behöva vandra i mörkret av okunskap och fördomar.

Läs insändaren från Mats Hylander: Vilket budskap vill man sprida med prideflaggan? Jag känner mig skeptisk

Regnbågsflaggan står för mångfald och stolthet hos homosexuella, bisexuella, transpersoner och queerpersoner - och även respekt för medmänniskor samt tolerans och öppenhet i en demokratisk värld. Hbtq-personer har genom historien lidit svårt av förföljelse, diskriminering och förtryck i våra bygder, i Sverige och i världen. Fortfarande idag får många sina mänskliga och medborgerliga rättigheter kränkta. Och även om det har blivit bättre i vårt land drabbas många fortfarande av hat och hot, just på grund av okunskap och fördomar som tyvärr ofta lever kvar. Genom regnbågsflaggan kan vi visa att vår ort eller kommun är en trygg plats för alla och att vi står upp för mångfald och öppenhet. Att var och en ska kunna vara öppen med sin egen identitet och sin kärlek där man lever, verkar och bor.

Pride är ett lokalt arrangemang som samordnar kunskapshöjande och gemenskapsfrämjande aktiviteter utifrån allt ovanstående. Det är inte en sammanhållen rörelse styrd från något centralt håll, utan det handlar om många olika lokala och helt fristående arrangörsföreningar runtom i vårt land; bestående av lokala aktörer, som tillsammans och på ett eget initiativ vill göra bygden till en bättre plats för fler. Gävleborgs län är ett av Sveriges Pride-tätaste län just nu. För den som vill skaffa sig mer kunskap och som värnar om en lokal positiv utveckling när det gäller goda värden, människosyn, mänskliga rättigheter och upplysning, har möjligheterna aldrig varit fler i vår bygd.

Läs också repliken från Majs Keller: Jag skulle vilja plocka in allt i Pride som Mats Hylander är skeptisk mot

Att man då istället för att ta vara på dessa möjligheter väljer att misstänkliggöra det lokala engagemanget - och det med hänvisning till lösryckta fragment beskrivande aktiviteter som sker någon helt annanstans och i någon annans regi, tycker vi är lite märkligt. Vad är egentligen syftet med det? Vi känner oss skeptiska.

Emelie Lundin, Bollnäs Pride och M. Bergsteinsdottir, Pride Hudik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel