Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Vilka män föder barn?

Med på sätt och vis imponerande envishet driver Eva Cooper (HT 5/6) och RFSL tesen att det också finns - och då förmodligen alltid har funnits - män som kan föda barn.

Det är bra att hon nu talar klartext; tidigare hette det ju att vi skulle avskaffa något slags kvarvarande tvångssteriliseringar. Men nu ser vi att det var själva könsbegreppen som stuvades om fr.o.m. 1 juli 2013. Det är ett journalistiskt och politiskt haveri att allmänheten inte begrep vad saken gällde förrän den plötsligt var genomdriven i riksdagen.

Många begriper det inte än. Och på skolorna går det trögt att informera barnen. Lärare jag talat med har vägrat att befatta sig med saken. Och det förstår jag - uppgiften är ju precis lika knepig som att lära ut att vissa tjurar kan kalva och vissa tuppar lägga ägg. Ingen vill heller avskaffa de könsskilda omklädningsrummen som ur queerperspektiv är både homofoba och könsstereotypa.

Samtidigt kommer lärare, ungdomsledare och präster inte undan begreppsfrågan, för den sägs röra själva människovärdet. Den som vill återinföra något så när objektiva, biologiska könsbegrepp påstås vilja ha "tvångssteriliseringar" tillbaka och anklagas därmed för en fascistoid människosyn.

HT och RFSL får gärna ha sina egna könsbegrepp. Men de kan inte förvänta sig att vi andra ska svälja bisarra queerteorier med hull och hår. Vad händer med förtroendet för våra demokratiska partier om snart bara högerextremister står upp för att de som föder barn per definition måste vara kvinnor? Det är därför jag som socialliberal skriver och driver detta nu, så att inte extremister får ta täten i debatten och framstå som de enda sansade.

Problem med att bara kvinnor kan föda barn? Kom över det.

Andreas Holmberg, Iggesund, trebarnspappa