Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Viktiga värden inom räckhåll med fiskevårdsprojektet

 
Fria vandringsvägar för fisk
Visa alla artiklar

Det finns många missuppfattningar och spekulationer kring Nordanstigs kommuns fiskevårdsprojekt. De som satt sig in i vår fiskevårdsplan och projektmål inser vilka fina värden som finns inom räckhåll, skriver Ola Wigg och Stig Eng i ett svar till insändaren från signaturen "Ortsbo".

Det finns många missuppfattningar och spekulationer kring Nordanstigs kommuns fiskevårdsprojekt. Och stödet för projektet är inte alls så begränsat som en del vill göra gällande.

Läs hela insändaren från "Ortsbo": Snart flyttar vi från Nordanstig - alla kommunens pengar verkar satsas på fritidsfisket

Nordanstig ligger i den absoluta toppen bland Sveriges kommuner när det kommer till hur stor andel av inkomsterna som läggs på kärnverksamheterna. Utmaningen ligger i att erbjuda vård, skola och omsorg med hög kvalitet på ett effektivt sätt för att även ha råd med investeringar för framtiden.

Ur det perspektivet är fiskevårdsprojektet ett bra projekt. Tvärt emot ”Ortsbos” föreställning läggs mycket lite av skattemedlen på projektet. Den absoluta huvuddelen finansieras med statliga och andra externa bidrag.

Att sänka nivåerna i Harmångersån har aldrig varit aktuellt. Det skulle inte gynna det vi vill uppnå, nämligen ökad fiskvandring och biologisk mångfald. Nivåerna i Norrsjön och Sörsjön kommer att bibehållas med undantag för den allra sista delen uppströms dagens fördämning i Strömsbruk, där förslaget är en strömsträcka på samma sätt som ån hade innan regleringen gjordes en gång i tiden.

Vi har i våra vattendrag en viktig resurs som kan ge intäkter till näringarna

Utredaren föreslår heller inte att stänga utloppet i Stocka, eftersom det skulle försämra cirkulationen genom den delen av vattensystemet. I dag leds den största mängden vatten genom utloppet i Stocka. Förslaget är i stället att vända på förhållandet och leda mer vatten genom Strömsbruk, men behålla ett stabilt flöde i Stocka.

Vi har i våra vattendrag en viktig resurs som kan ge intäkter till näringarna, dessutom till en mycket liten egen insats. Uppfattningen att få invånare stödjer tanken på fria vattenvägar och återställda biologiska värden måste stå för insändarskribenten. Vår upplevelse är tvärtom att de som satt sig in i vår fiskevårdsplan och projektmål inser vilka fina värden som finns inom räckhåll.

För den som faktiskt vill sätta sig in rekommenderas vår 656-sidiga fiskevårdsplan. Den finns på kommunens hemsida och kan räta ut många av de frågetecken och spekulationer som förekommer i den här, för miljön och turismen, så viktiga framtidsfrågan.

Ola Wigg, ordförande kommunstyrelsen

Stig Eng, ordförande ledningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel