Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi vill verka för en stabilare arbetsmarknadspolitik

Kennet Hedman (M) anser att Socialdemokraterna i Ljusdal gjort fel när de ansökt om att bli utförare åt Arbetsförmedlingen. Här svarar Ove Schönning (S).

Intresset och frågan är stor i landets kommuner i dag efter den statliga utredning som fastslog att kommuner enligt rådande lagstiftning kan vara utförare av arbetsmarknadspolitiska insatser. Så här säger Maria Mindhammar, GD Arbetsförmedlingen:

”Samarbetet med kommunerna förblir mycket viktigt för Arbetsförmedlingen och är en förutsättning för att kunna bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är bra att en statlig utredning tydliggör kommunernas möjligheter att agera som leverantörer av arbetsmarknadstjänster.”

Läs Kennet Hedmans insändare: Kommunen ska inte konkurrera med privata företag

Vi vill vara ett komplement till de företag som i dag arbetar med liknande insatser. Att som kommun ta ansvar för att våra invånare har rätt till stöttning ser vi som en självklarhet. I dag finns cirka 600 personer i Ljusdals kommun som har behov av stöd och matchning för att i närtid och på sikt möta upp lokala företags efterfrågan på arbetskraft.

Ljusdals kommun har i dag insatser för att hjälpa människor vidare mot egen försörjning. Som kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen skulle vi ges en större möjlighet att kvalitetssäkra det arbetet då statliga finansiella medel utgår för de insatser vi gör.

Jag tycker det är vår skyldighet som kommun att se över och utvärdera olika arbetsmodeller och insatser för att säkerställa att våra invånare i Ljusdals kommun får det stöd och den hjälp de behöver för att komma till egen försörjning.

Ljusdals kommun har inte ansökt om att bli kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen. Däremot har vi likt många andra kommuner skickat in en intresseanmälan för att vara redo att gå vidare om arbetsmarknads- och socialnämnden väljer att fatta beslut om detta den 27 april. Det är en otroligt viktig och aktuell fråga som kan vara skillnad på succé eller fiasko för de personer som behöver stöd, de lokala företag som har behov av arbetskraft och inte minst för att personer vill och ges möjlighet att stanna kvar i vår vackra kommun. Det ser jag som en otroligt viktig fråga för att Ljusdals kommun även fortsättningsvis ska blomstra.

Vi har inte trasslat till näringspolitiken, vi har tvärtom rett ut den genom att lägga ner stiftelsen Närljus. Kommunens näringslivskontor lever vidare som förut och ligger nu fysiskt i kommunhuset. Kommun och företag arbetar vidare tillsammans och vi har en verksamhetsplan för 2021 där lärdomar av projektet Förenkla helt enkelt används i skarpt läge. Ansvaret ligger på kommunstyrelsen och enheten för strategisk och hållbar utveckling.

Ove Schönning (S), ordförande, arbetsmarknads- och socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel