Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi vill ha en saklig debatt om kraftverken i Galvån – Lämna osakligheter och påhopp!

Artikel 29 av 31
Kraftverken i Galvån och Kilån
Visa alla artiklar

Vi i Socialdemokraterna hoppas att den fortsatta debatten fokuserar på nyttan eller onyttan med småskalig vattenkraft, och att vi får en bra diskussion kring hur sjötrösklar fungerar, skriver styrelsen för Socialdemokraterna i Bollnäs.

Debatten om kraftverken i Galvån och kommunens överklagande har stundtals varit het. Det har förekommit rena osakligheter och påhopp på såväl kommunala tjänstepersoner som enskilda socialdemokrater och på det socialdemokratiska partiet. Det är en tråkig debatt som inte leder frågan framåt.

Vår uppfattning när det gäller småskalig vattenkraft ligger i linje med kommunens översiktsplan, miljömål och näringslivspolitiska program. Vi tror att det är bättre för miljön att vattendragen återställs och att återställda vattendrag kan skapa utveckling och nya jobb inom besöksnäringen.

Socialdemokraterna har idag inte stöd i kommunfullmäktige för sin linje när det gäller synen på småskalig vattenkraft och på vilka grunder kraftverken i Galvån ska överklagas. Vi har därför ingått en kompromiss med andra partier i syfte att Mark- och Miljödomstolen endast ska pröva delar av domen. I kompromissen ingår att acceptera att Galvåns kraftverk lagligförklaras.

Socialdemokraterna hoppas att den fortsatta debatten fokuserar på nyttan eller onyttan med småskalig vattenkraft, vilken skada den gör för miljön i och kring vattendragen, kommunnyttan med återställda vattendrag jämfört med småskalig vattenkraft i samma vattendrag.

Socialdemokraterna hoppas också att vi kan få en bra diskussion kring hur sjötrösklar fungerar, hur dessa kan konstrueras för att säkerställa att vattennivån i sjöar och dammar kan anläggas på önskad nivå.

Socialdemokraterna kommer att fortsätta att arbeta för omställningen till ett hållbart Bollnäs där restaurering av vattendrag är en del i omställningsarbetet.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Bollnäs Arbetarekommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel