Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi ska inte be medlemmarna i Kommunal att kliva flera år bakåt i tiden – Välkommen in i framtiden!

Att mena att de 25 miljoner som omvårdnadsnämnden i Söderhamn nu ska spara skulle vara ”tack vare” de undersköterskor och vårdbiträden som ställer sig negativa till delade turer är helt irrationellt. Våra medlemmar som ska inte behöva kompromissa bort sina egna arbetsvillkor för att säkerställa att vården håller sin kvalité, skriver Kommunal Sektion Söderhamn.

Svar till signaturen ”Två som tröttnat” som menar att ”Nu får det vara nog med personalcurlandet i Söderhamns kommun!

I en undersökning som Kommunal genomförde under förra avtalsperioden framkom det att 9 av 10 som har delade turer är negativt inställda till dessa – i hela Sverige. Det är alltså inget exklusivt för Söderhamns kommun och handlar definitivt inte om att medarbetarna blivit ”curlade”.

Det finns ingen som undgått de sparkrav som åligger omvårdnadsförvaltningen i Söderhamn och framförallt inte de medarbetare som direkt påverkas av de kostnadseffektiviseringar man inför.

Det finns en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Kommunal att man ska arbeta för en sammanhållen arbetstid utan delade turer. SKL har också ställt sig negativa till denna typ av arbetstidsförläggning och uttalat sig i bland annat Kommunalarbetaren om att det inte är något de är stolta över. När inte ens arbetsgivarparten tycker det är rimligt, varför ska våra medlemmar tycka det?

Att mena att de 25 miljoner som omvårdnadsnämnden i Söderhamn nu ska spara skulle vara ”tack vare” de undersköterskor och vårdbiträden som ställer sig negativa till delade turer är helt irrationellt. Det är inte medlemmarna i Kommunals fel att Sverige får allt större demografiska utmaningar och att medlen inte räcker till. Medlemmarna ska inte behöva kompromissa bort sina egna arbetsvillkor för att säkerställa att vården håller sin kvalité.

”Två trötta” skriver att ”man får ta sitt ansvar när man kliver in i vuxenlivet och med det anpassa sig till den verksamhet man jobbar i och dess tider” vilket kan tolkas som att insändaren menar att det är de yngre som är kritiska till de ofrivilligt delade turerna – men vi i Kommunal kan vittna om att det gäller samtliga åldersgrupper. Vi i Kommunal Sektion Söderhamn ser en oroväckande prognos med generationsskiften och ökad personalomsättning inom vård och omsorg. Om ingen orkar jobba många år kommer vi aldrig uppnå den kompetens som kommer med lång erfarenhet och risken för flyktiga karriärer ökar när yngre väljer bort våra välfärdsyrken.

De yngre generationerna har stora valmöjligheter och för att kunna säkerställa de bemanningsbehov vi har nu och i framtiden måste arbetsgivaren anses som attraktiv. Så istället för att medlemmarna i Kommunal ska kliva flera år bakåt i tiden så välkomnar vi insändaren in i framtiden – där påverkansmöjligheter i arbetslivet är en självklarhet för alla, oavsett vilket yrke du har.

Vi i Kommunal Sektion Söderhamn är glada att se så många handlingskraftiga och engagerade ombud och medlemmar som tillsammans står för arbetet mot goda arbetsvillkor och solidaritet. Lyssna på proffsen! De som varje dag gör allt de kan för att hålla hög kvalité i vården och omsorgen. De kan bidra med bredare lösningar än att endast kortsiktigt stirra sig blind på delade turer där minutstyrning tros vara svaret på allt.

Kommunal Sektion Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel