Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi motarbetas av vår egen kommun – kanske dags för lite omvärldsspaning?

Problemet är att Hudiksvalls kommun jämställer biståndsorganisationerna med kommersiella företag. På många håll har frågan, med tanke på den samhällsnytta vi genererar, lösts på ett smidigare sätt, skriver Kjell Lundberg, volontär på Röda Korset i Forsa.

Annika Huber har svarat på min insändare om återbruk och avgifter. Tyvärr saknas totalt förståelse över vad vi volontärer gör för samhället.

Replik från Annika Huber: Avfall är ingen gratisbransch

Frågan handlar i korthet om att vi tacksamt tar emot mängder av material från allmänheten. Vi sorterar och tar hand om det som är användbart för att sälja. Pengarna går efter betalning av utgifter i form av hyra osv oavkortat till biståndsverksamhet. Annika skriver att vi gör ett fantastiskt arbete för samhället och det är i högsta grad sant. Vi utför med frivilligt oavlönat arbete med glädje mängder av samhällsnyttig verksamhet.

När vi nu lämnar det som inte går att sälja för återvinning på Ulvberget så genererar vi en kostnad hävdar Annika. Hon pratar om hundratusentals kronor. Vad som inte alls kommer fram är att allt detta ju hade hamnat på Ulvberget i annat fall också. Hade vi inte varit inblandade hade detta material lämnats in av privatpersoner, och då utan kostnad för dem eftersom det ingår i avfallstaxan.

Hon berättar också att kommunallagen gör skillnad på privatpersoner och företag. Problemet är att biståndsorganisationerna av Hudiksvalls kommun jämställs med kommersiella företag. Kanske hade det varit på plats med lite omvärldsspaning? På många håll har frågan, med tanke på den samhällsnytta vi genererar, lösts på ett smidigare sätt.

I slutklämmen hoppas Annika Huber på ett fortsatt gott samarbete och att vi kämpar mot samma mål – en hållbar värld. Javisst kämpar vi för en hållbar värld. Röda Korset i Forsa skänker varje år omkring 500 000 kronor för att lindra nöd i en fattig och krigshärjad värld. Då är det sorgligt och rätt upprörande att vi motarbetas av vår egen kommun. Har verkligen våra förtroendevalda inte bättre omdöme än att motarbeta goda krafter som både i lokalsamhället och ute i världen gör nytta?

Kjell Lundberg, volontär, Röda Korset Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel