Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Vi har gjort bedömningen att det är viktigt att få träffa alla elever

Nordanstigs kommuns utbildningschef Thomas Larsson svarar Frida Demervall angående kritiken om kommunens val att inte införa distansundervisning för högstadieeleverna.

Den information som Frida Demervall hänvisar till på vår hemsida härrör från den dag då beslutet om närundervisning fattades, tisdag 5/1. Då saknades lagstöd för beslut om distansutbildning eftersom Smittskydd Gävleborg ansåg effekten av distansutbildning marginell.

Torsdag 7/1 ändrades förutsättningarna såtillvida att regeringen vid en pressträff gav oss möjlighet att besluta om hel eller partiell distansundervisning på högstadiet. Regeringen, Folkhälsomyndigheten och Skolverket betonade alla att distansutbildning är det allra sista en huvudman ska tillgripa. Den rekommendationen följer Nordanstigs kommun.

Nordanstigs kommun har gjort den bedömningen att det är oerhört viktigt att vi får träffa alla våra elever och se att de mår bra och att detta är fullt möjligt efter som vi fortfarande har mindre än hälften så många smittade i covid-19 i kommunen som vi hade före jul

När eleverna kommer tillbaks idag 12/1 är det precis fyra veckor sedan de sist var i närundervisning. Däremellan ligger den högtid som anses vara den svåraste för barn i socialt utsatta situationer. Nordanstigs kommun har gjort den bedömningen att det är oerhört viktigt att vi får träffa alla våra elever och se att de mår bra och att detta är fullt möjligt efter som vi fortfarande har mindre än hälften så många smittade i covid-19 i kommunen som vi hade före jul. Smittskydd Gävleborg har dessutom korrigerat sin uppfattning och lagt till att det är upp till enskild huvudman att besluta om distansutbildning.

I enlighet med rekommendationen från regering och FHM har vi arbetat fram ett batteri av åtgärder för att minska trängsel och risk för smittspridning vid återstarten. Dessa har lagts ut på vår hemsida 11/1. Vi förbereder också för någon form av partiell distansundervisning.

Thomas Larsson

utbildningschef

Läs också: Frida Demervall: Skolan en potentiell smitthärd – inte läge för chansningar nu

Svar direkt: Gävleborgs smittskyddsläkare rekommenderade distansundervisning bara dagar efter det att Nordanstig fattat beslutet om närundervisning. Om det beror på en drastisk förändring eller om en annan bedömning gjorts på dessa få dagar kan jag inte uttala mig om. Men även om det är så som Tomas Larsson säger, att läget vid beslut inte ansågs så allvarligt som bara dagar senare och att det därför saknades lagligt stöd för åtgärden, så är det inte fallet nu.

Gävleborgs smittskyddsläkare förordar distansundervisning och regeringen har också underlättat för beslut om distansundervisning, just för att situationen är så känslig och för att konsekvenserna kan bli så alvarliga.

Tyvärr verkar det inte spela någon större roll för Nordanstigs kommun och deras beslut i frågan.

Frida Demervall,

Politisk redaktör HT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel