Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi förväntar oss en respektfull debatt – hjälper eller stjälper sprututbytet missbrukaren?

Vi vill minska missbruket och dödligheten. Bidrar sprututbytesverksamhet till det eller finns det bättre sätt att använda dessa 4 miljoner för denna grupp? undrar moderaterna Patrik Stenvard och Camilla Strömberg i en replik på inlägg från René Klötz och Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Annons

Vi i M har länge efterfrågat fakta och underlag som talar för att sprututbyte ger de effekter man efterfrågar. Vilket nu även de två läkarna, tillika aktiva politikerna, också hävdar i sina separata debattinlägg.

Läs repliken från René Klötz: Ideologiskt präglade dumheter, moderater – Läs på om sprututbytet!

Läs repliken från Ann-Britt Lindmark-Lagerwall: Moderaternas debattinlägg präglas av okunskap

Ännu har vi inte fått svar på hur många man lyckats rädda från missbruk eller hur många färre som blir smittade via denna metod. Enligt de underlag vi utgått ifrån är det beräknat att 1 person i länet per år blir smittad och 12 dör av sitt missbruk varje år. Frågan vi ställer oss är, hur kan vi hjälpa dem på bästa sätt? Vi vill minska missbruket och dödligheten. Bidrar sprututbytesverksamhet till det eller finns det bättre sätt att använda dessa 4 miljoner för denna grupp?

Det har påståtts att det finns riktlinjer från Socialstyrelsen gällande detta, det stämmer inte. Däremot finns i skrivelsen från Folkhälsomyndigheten flera metoder att arbeta med denna fråga. Vi förespråkar att regionen tillsammans med kommunen bedriver uppsökande verksamhet.

Viktigt är också att inte bara lyssna till myndigheter utan även till missbrukare, före detta missbrukare och deras anhöriga. De besitter stor kunskap och erfarenhet att delge oss och vi kan konstatera att där finns många som är emot denna typ av verksamhet.

Vi förväntar oss att debatten är respektfull och utan tillmälen om andra och att de fakta man lyfter fram är korrekta, vilket tyvärr inte alltid är fallet i denna debatt. Vi kommer fortsätta lyssna till alla sidor och ta ställning i politiska sakfrågor. Denna debatt visar att detta inte är en enkel fråga som har enkla lösningar.

Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition

Camilla Strömberg (M) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel