Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi borde börja bekämpa lupiner på riktigt – hoppas ingen planterar dem med vilja

Lupiner ändrar jorden så att den blir mer kvävehaltig, det vill säga mer näringsrik. De är invasiva arter som tar över andra växter. Vi måste stoppa dem innan de totalt dominerar vägkanterna, anser Anneli B.

Svar på insändaren från Pekka Jonzon: Varför växer lupiner som de gör?

Du har rätt när du undrar om det är jordmånen på vägkanterna som gynnar lupiner och att de inte trivs i skogen. Lupiner ändrar jorden så att den blir mer kvävehaltig, det vill säga mer näringsrik. I skogen tar träden och buskar mycket näring.

Lupiner är invasiva arter som helt enkelt tar över andra växter. De skickar sina frön cirka 50 meter och om de lyckas rota sig blir det nya blommor. Lupiner sprider sig via rotknölar också. Nästa år är kolonin större och frön flyger i väg. Vissa vägkanter blir utan lupiner för jorden är torr och sandig. Även maskiner som klipper vägkanter tar med sig lupinfrön. Hoppas ingen planterar dem med flit, inte heller på sin egen gård. Gör man så då går det inte att odla nåt annat innan allt är uppgrävt.

Det är så trist med lupinblommor som vissnar snabbt och sen är det stora mattor med blad och torra pinnar. Önskar att "Det Kungliga Trafikverket" ska bekämpa lupiner på riktigt. Till att börja med kunde man bestämma lupinfria sträckor där enstaka rymligar plockas bort innan de ändrar jordmånen och blir fler.

Vägkanter är snart våra sista ängsmarker som behövs för insekter och mångfald i växtriket. Vi vill väl alla njuta av många färgrika blommor hela sommaren.

Anneli B, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel