Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vi behöver arbeta när behoven finns – och vi tittar på lösningar

Artikel 24 av 26
Efter maktskiftet
Visa alla artiklar

Vi har ett politiskt heltidsbeslut sedan 20 år tillbaka i Bollnäs kommun, låt oss inte nöja oss med det. Jag vill ta nästa steg men då behövs konstruktiva förändringar, skriver Erika Engberg (S) i en replik till Kommunal Bollnäs angående arbetsmiljö.

Annons

Replik på inlägget från Janne Sandström, sektionsordförande Kommunal, Bollnäs.: Utan mer personal kommer det aldrig att fungera

Bra att vi är överens att arbetsgivaren och facken ska samarbeta för att det ska bli en sund arbetsmiljö för de anställda. Arbetsmiljölagen är stark och den föreskrift du hänvisar till förtydligar kring den psykosociala arbetsmiljön. Det är skyddsombud utsedda av den fackliga organisationen som har befogenhet att agera på respektive arbetsplats, den fackliga organisationen har mandat att avtala och säga upp samverkan- och arbetstidsavtal ingångna lokalt och på huvudmannanivå.

Jag ser fram emot att ta del av hur en organisering av arbetstiden i äldreomsorgen ska se ut för att ge det inflytande och den återhämtning som krävs för en god arbetsmiljö utifrån en heltidsnorm. Enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling 2015:4 (Organisatorisk och social arbetsmiljö) ska arbetsgivaren: ”vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna”. Det innebär, som du pekar på, bland annat nattarbete, delade turer och långa arbetspass.

Nattarbete kommer vi inte i från, då de brukare personalen är anställda för även har rätt till stöd och vård nattetid. Delade turer och långa arbetspass är inte utifrån brukarnas behov, det är utifrån det tankesätt som råder. Vi har ett politiskt heltidsbeslut sedan 20 år tillbaka i Bollnäs kommun, låt oss inte nöja oss med det.

Jag vill ta nästa steg men då behövs konstruktiva förändringar. Barnomsorg kväll och natt utreds nu utifrån den politiska överenskommelse vi har. Det är ett sätt att möjliggöra att arbeta när behovet finns. Jämställdhetsintegrerad budget införs i hela kommunen, det är en möjlighet att byta perspektiv och ändra synsätt för att få andra effekter än vi får idag av de pengar vi har tillgängliga. Det är mitt bidrag så här långt. Enhetschefen roll är inte enkel, men att den enbart är att slimma arbetstiden är inte rättvis.

Erika Engberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel