Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vårt mål är inte att Söderhamn ska göra lika mycket som andra kommuner mot droger – vi ska göra mer!

Varje drogrelaterat dödsfall är en tragedi. Det här är en prioriterad fråga och tjänstepersoner från olika aktörer behöver nu intensifiera arbetet. Vi behöver gå på djupet och kartlägga händelsekedjor, skriver kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn, John-Erik Jansson (C) i ett svar till insändaren från Josefine.

Svar på Josefines insändare: Har våra kommunpolitiker aldrig gått en sväng på stan i Söderhamn? Hur kan ni ha missat drogsituationen?

Jag kan naturligtvis inte riktigt förstå den sorg och frustration som föräldrar eller närstående upplever när man förlorar en nära anhörig på grund av droger. I den politiska kommunledningen har vi god information om den drogsituation som råder i Söderhamn.

För att kortfattat beskriva bakgrunden till våra uttalanden i SVT intervjun önskar jag beskriva den process vi påbörjade under våren: Efter årsskiftet uppmärksammades vi om den statistik som visade att Söderhamn tydligt stack ut beträffande drogrelaterad dödlighet bland unga. Omedelbart samlade vi tjänstepersoner inom kommunen för att få deras samlade bild. Stämmer statistiken med kommunens uppfattning? Varför ser det ut så här? Vad gör andra som vi inte gör? Vad behöver vi göra för att möta situationen? Svaren var att Söderhamns kommun jobbar med alla de grupper, insatser och forum som andra kommuner gör. Tidig upptäckt. Förebyggande enhet. Samarbete med skola, socialtjänst, region och polis. Samordnade individuella planer, samtal. Fältarbetare och Centrumvärdar. Därav svaret att vi inte hanterar detta sämre än andra kommuner.

Men målet är att vi ska göra mer än andra kommuner. Varje drogrelaterat dödsfall är en tragedi.

Bland annat vill vi gå på djupet och kartlägga händelsekedjor: Vilka insatser har genomförts eller inte genomförts och av vilka aktörer? Ser vi brister? Syftet är att skapa ännu bättre arbetssätt och samverkan mellan olika aktörer. Den första återrapporten som lämnades kring arbetet visade dock på svårigheter att komma ned på djupet kring sambanden i de individuella händelsekedjorna. Sekretess gjorde det i vissa fall omöjligt att kartlägga var myndigheterna haft kontaktpunkter och därmed också chansen att påverka och bryta mönstret. Därav uttalandet om sekretessproblem.

Coronasituationen har försenat arbetet. Men detta är självklart en prioriterad fråga och tjänstepersoner från olika aktörer behöver nu intensifiera arbetet.

John-Erik Jansson (C) kommunstyrelsens ordförande, Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel