Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Varför ska vi betala på Ulvberget för att vi utför ett samhällsnyttigt arbete?

Det är obegripligt varför biståndsorganisationer som utför stor samhällsnytta skall betala en avgift för att utföra en sortering av allmänhetens återvinningsmaterial, som annars skulle ha utförts av återvinningscentralen, skriver Kjell Lundberg, Röda Korset i Forsa.

Annons

Jag har nu fått svar från Annika Huber på tidigare debattinlägg om biståndsorganisationerna och återvinningen. Det är många lovord om vårt ideella arbete. Tack för det!

I sakfrågan är hon dock orubblig. Hon hävdar att kommunallagen förbjuder henne att låta oss lämna det som inte kan användas i vår verksamhet utan avgift.

Detta kan verkligen diskuteras. En springande punkt i mitt resonemang är att vi sorterar åt privatpersoner och sedan lämnar det till återvinning som inte går att använda. Skulle dessa privatpersoner istället för att ha det goda omdömet att låta oss ta hand om detta istället ”dumpa” allt på Ulvberget så sker detta utan kostnad för den enskilde eftersom det ingår i avfallstaxan. Vi skall alltså betala för att vi utför ett samhällsnyttigt arbete. Helt befängt! På andra håll i vårt avlånga land har detta lösts betydligt smidigare trots att samma kommunallag rimligen gäller överallt.

Läs också Kjell Lundbergs tidigare insändare: Helt fel att ta betalt av biståndsorganisationer för att få slänga överskottet

Sedan hävdar tekniska nämndens ordförande att vi ökat mängden returer ”med flera hundra procent” hur hon nu kan veta det. Konsekvent vägning av återvinningsmaterialet har vi bara gjort i cirka en månad. Att mängden ökat är säkert sant. Jag tolkar detta som att folk i allmänhet blivit mer miljömedvetna och låter oss bestämma vad som skall slängas eller inte och det är väl bra!

Dessutom: Långtifrån allt som hamnar på Ulvberget grävs ner eller bränns. Tvärtom så sker ju en föredömlig sortering och en del av fraktionerna genererar en inkomst. Taxan som tas ut av privatpersoner och avgifter som betalas av kommersiella företag balanseras alltså av inkomsterna. Resultatet blir ett nollsummespel, vilket är helt enligt kommunallagen.

Varför biståndsorganisationerna som utför stor samhällsnytta skall betala en avgift för att vi utför en sortering av allmänhetens återvinningsmaterial som annars skulle ha utförts av återvinningscentralen är obegripligt.

Tänk om och gör rätt!

Kjell Lundberg, volontär Röda Korset i Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel