Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Var gör skattepengarna bäst nytta idag? I en öde skärgård eller i en ansträngd sjukvård?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Jag ställer mig helt bakom insändaren av signaturen ”Gamlingen på skäret” som Neijnes bemöter i sin insändare. Att en myndighet ifrågasätts och granskas är helt naturligt och ytterst viktigt, all verksamhet som finansieras med skattemedel skall ifrågasättas av oss skattebetalare, skriver Janne Skoglund.

Replik på insändare av Kenneth Neijnes: Kustbevakningen har många uppdrag och arbetar effektivt – och försöker bara göra sitt jobb

Att en myndighet ifrågasätts och granskas som ”Gamlingen på skäret” gör är helt naturligt och ytterst viktigt, all verksamhet som finansieras med skattemedel skall ifrågasättas av de som betalar (skattebetalarna). Sverige befinner sig nu i en besvärlig tid och sjukvården är ytterst ansträngd, sjukvårdspersonal som går på knäna av överansträngning, att frågan då ställs om skattemedel skall användas för att bevaka en i stort sett öde skärgård är ytterst relevant, kanske borde den verksamheten tonas ner och resurser överföras till vården.

Neijnes påpekar att Kustbevakningens verksamhet är en ”relativt effektiv myndighet”. Den saken bör nog lämnas till utomstående att avgöra.

För att allmänheten ska få en bättre bild av myndighetens relevans bör man väl kunna redovisa hur många illegala nät man beslagtagit och hur många båtförare med för hög promillehalt man konstaterat under våren 2020, lämpligtvis inom Gävleborgs län. Denna statistik finns nog tillgänglig och är med säkerhet ej hemligstämplad.

Neijnes nämner sjöräddning som ett viktigt uppdrag. Naturligtvis är det så, men huvudman för sjöräddningen är Sjöfartsverket och 70 % av all sjöräddning utförs på ett ytterst förtjänstfullt sätt av sjöräddningssällskapet SSRS, en ideell organisation.

Neijnes skriver i slutraden ”väl mött i Njutångersskärgården”. Detta kan jag endast tolka som att han vet att signaturen ”Gamlingen på skäret” fiskar i detta område. Ytterst arrogant att påskina, vi vet vem du är, eller är det så att det är endast hans nät man beslagtagit under vårens kampanj.

Janne Skoglund, sjökapten, Lingarö, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel