Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Välkommen på fysiklektion Reidar Carlsson

Sverige kommer precis som Reidar skriver antagligen producera ett överskott på elektrisk energi på årsbasis. Reidar missar dock att elen förbrukas i samma sekund som den produceras, skriver John Nordstrand i en replik på Reidar Carlssons ledare. Reidar svarar direkt.

Annons

Reidar Carlsson skrev den 13/8 att Sverige inte riskerar någon elbrist ifall Ringhals 1 och 2 skulle stängas ned. Reidar menar att ökad elproduktion från vindkraft och solceller kommer ge Sverige ett elöverskott även utan Ringhals 1 och 2.

Läs även Reidar Carlssons ledare: Ryktena om framtida elbrist är totalt felaktiga

Sverige kommer precis som Reidar skriver antagligen producera ett överskott på elektrisk energi på årsbasis. Reidar missar dock att elen förbrukas i samma sekund som den produceras. Vi måste alltså varje sekund producera precis lika stor elektrisk effekt som konsumeras.

Detta är inget problem på sommaren då vi har överskott på produktionskapacitet. Storskalig elektrisk energilagring från sommar till vinter har dock visat sig vara mycket svårt. Den enda metod som hittills visat sig fungera på större skala är att spara vatten i vattenkraftverk. Sverige och några få andra länder har denna möjlighet men det riskerar ändå att inte vara tillräcklig under kalla vindstilla vinterdagar.

Problemet är alltså att utan stabil baskraft (till exempel kraftvärmeverk och kärnkraft) så orkar inte vattenkraften driva vårt elnät då solen och vinden inte levererar. Kortfattat behöver alltså elnätet både tillräcklig elektrisk energi totalt över året och tillräcklig elektrisk energi varje enskild sekund (elektrisk effekt).

Jag blir förvånad att så många som uttalar sig i energifrågor missar denna relativt enkla princip. Har man starka åsikter och talar om “rykten och totala felaktigheter” bör man kunna styrka detta med grundläggande faktakoll i ämnet. Reidar Carlsson är välkommen på studiebesök hos oss på Bromangymnasiet då vi går igenom skillnaden mellan energi och effekt i vår grundläggande fysikkurs.

John Nordstrand Gymnasielärare Fysik & Teknik

SVAR DIREKT: Jag tackar för John Nordstrands inbjudan till en grundläggande fysiklektion på Bromangymnasiet. Det skulle vara roligt att återigen få studera lite fysik. Men jag tror ändå att jag tackar nej till inbjudan.

För John Nordstrands information kan jag meddela att jag har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik, och att jag har vikarierat som fysiklärare både på grundskola och gymnasium. Jag vet därför mycket väl skillnaden mellan energi och effekt, att el måste förbrukas i samma sekund som den produceras och att det kan finnas risk för elbrist under kalla vinterdagar trots att det är elöverskott under ett kalenderår.

Effektbristen är ett problem som måste lösas, liksom problemen med flaskhalsar i eldistributionen. Vad jag ville peka på i min ledartext var dock att det är fel att påstå att stängningen av Ringhals medför att Sverige får elbrist och måste importera mängder av el. Så blir det inte, enligt Energimyndighetens prognos.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel