Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Vad är det som egentligen pådyvlas våra barn i skolan? Vad är fakta – vad är tro och saga?

När det gäller undervisning som handlar om livets ursprung och uppkomst finns ingen bevisad vetenskap, utan enbart mycket osäkra och fantasifulla teorier. Att pådyvla dem ”sagan” om en obevisad evolution som den enda förklaringen till vår tillvaro är oförsvarligt, skriver Jerker Sjölander.

Annons

Dejan Petrovic argumenterar för att undervisningen i skolan ska bygga på fakta och inte enbart tro. Jag håller med honom på den punkten, men faktum är att mycket av det som skolan idag undervisar om faktiskt handlar mer om tro än vetenskap. Det gäller speciellt den undervisning som handlar om livets ursprung och uppkomst. På den punkten finns ingen bevisad vetenskap, utan enbart mycket osäkra och fantasifulla teorier.

Att pådyvla unga människor dessa teorier som om det vore ren vetenskap är oförsvarligt etiskt sett. Det hindrar många elever från att våga ifrågasätta de mycket fluffiga hypoteser som ingen ännu lyckats bevisa och som hela tiden förändras, då de i praktiken innehåller mer önsketänkande än fakta. Man blundar för det faktum att det saknas en logisk förklaring till hur liv kan uppstå ur tomma intet och skapa sig själv.

När det gäller religionsundervisning så bör den naturligtvis vara faktabaserad och ingen kan förneka att det faktiskt finns och har funnits många olika religioner som påverkar människors vardag. Att helt blunda för dessa fakta är som att sticka huvudet i sanden och förbise en väsentlig del av vår tillvaro.

Alla barn bör ges möjlighet att veta vad som rör sig i tiden. Men att pådyvla dem ”sagan” om en obevisad evolution som den enda förklaringen till vår tillvaro är oförsvarligt och otidsenligt i ett demokratiskt och öppet samhälle, där alla bör få chans att tänka och reflektera.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel