Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Utan mer personal kommer det aldrig att fungera

 
Efter maktskiftet
Visa alla artiklar

Ja, Erika, det stämmer att arbetsgivaren och facken ska samarbeta för att det ska bli en sund arbetsmiljö för de anställda. Men det är fortfarande arbetsgivaren, i det här fallet Bollnäs kommun och därmed i slutändan politikerna, som har ansvaret för personalens arbetsmiljö, skriver Janne Sandström, sektionsordförande Kommunal, Bollnäs.

Replik till inlägget från Erika Engberg (S), ordförande i socialnämnden: Det är inte bara en fråga om pengar – Vi behöver ett nytt mindset i äldreomsorgen.

Ja, Erika, det stämmer att arbetsgivaren och facken ska samarbeta för att det ska bli en sund arbetstid/arbetsmiljö för de anställda. Men det är fortfarande arbetsgivaren, i det här fallet Bollnäs kommun och därmed i slutändan politikerna, som har ansvaret för personalens arbetsmiljö.

Enligt Arbetsmiljöverkets författningssamling 2015:4 (Organisatorisk och social arbetsmiljö) ska arbetsgivaren: ”vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa hos arbetstagarna”. Det innebär bland annat nattarbete, delade turer och långa arbetspass.

Det funkar inte att anställa fler enhetschefer - det är undersköterskorna och vårdbiträdena som springer fortare och fortare eftersom arbetsgivaren fortsätter att ”slimma” arbetsscheman och minska personalens arbetstider till ett absolut minimum.

Utan mer personal på golvet kommer det aldrig att fungera med heltid som norm och Heltidsresan.

Janne Sandström, sektionsordförande Kommunal, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel