Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Tingshuset kan bli ett vackert tillskott i Hudiksvall – vi behöver olika inslag i stadsmiljön

 
Nya tingsrätten i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Själva idén med ett grovt yttre över ett varmt innanmäte artikulerat som en ljus trämöbel tycker jag är mycket tilltalande, skriver Tony Björklund. Men inte bara huset i sig utan dess funktion i stadsmiljön är en viktig fråga.

Är jag för eller emot (insändare 10 april)? Det undrar förre kommunalarbetaren (kommunchefen) Sverker Jonson i HT (18 april). Jag kan inte svara på det. ”Av den knapphändiga presentationen, som så många förfasat sig över, framgår inte …” skrev jag i min insändare.

Exempelvis sägs inget om ytterfasaden är av trä eller plåt. Varifrån är perspektivbilden tagen? Är den sanningsenlig, hur ser byggnaden ut i stadsbilden? De två punkthusen intill, blir den stora f d tryckeribunkern kvar? Det är många fakta som saknas.

Läs också artikeln: Tingshus-arkitekten efterlyser stilmässigt mod: "Måste våga titta framåt"

Den arkitektoniska helheten måste belysas innan man kan ta ställning till utformningen och placeringen av detta betydande tillskott i stadsbilden. Men själva idén med ett grovt yttre över ett varmt innanmäte artikulerat som en ljus trämöbel tycker jag är mycket tilltalande. Det kan bli ett vackert tillskott i trästaden Hudiksvall.

Vi ska vara glada över att en så viktig arbetsplats som tingshuset planeras få stanna i staden

Men inte bara huset i sig utan dess funktion i stadsmiljön är en viktig fråga. I snart ett sekel har staden av bilismen utsatts för utglesning som försämrat attraktiviteten, stadsmässigheten. De viktigaste egenskaperna för staden som företeelse är täthet, mångfald och rumslighet. Den är en framgångsrik utveckling av gaturum med många människor i olika roller i oväntade möten där nya idéer uppstår och prövas. Bilarna tränger undan dessa tre karaktärer och försämrar stadsmiljön. Bostäder, butiker och skolor, mångfald och människor flyttar ut och bilismen blir självförstärkande.

Vi ska vara glada över att en så viktig arbetsplats som tingshuset planeras få stanna i staden. Därför är denna debatt mycket uppfriskande. Intresset för stadsmiljön och lokaltidningens bevakning är ett demokratiskt friskhetstecken.

Tony Björklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel