Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik till Tidholm

Stödet för vindkraft minskar skriver Thomas Tidholm i en replik till mig, 7/8. Han menar att Svensk Vindenergi måste ha läst fel, men den rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som vi hänvisar till visar tydligt att andelen i Gävleborgs län som vill att Sverige ska satsa mer på vindkraft än vad vi gör idag har ökat.

Andelen i Gävleborg som vill att Sverige ska satsa mer på vindkraft ökade från 71 procent under perioden 1999-2004 till 78 procent perioden 2005-2011.

Tidholm skriver att det enda vettiga vore att spara energi, och där är vi helt överens. Men lika viktigt är att vi ökar den förnybara och långsiktigt hållbara elproduktionen.

Vindkraften bidrar till att Sverige slipper importera el från klimatpåverkande energislag. Alliansregeringen har dessutom slagit fast att ökad export av kolsnål el från Sverige till Europa ersätter kolkraft och minskar klimatutsläppen.

En ny rapport från den europeiska vindkraftsorganisationen EWEA, baserad på analyser av revisionsbyrån Deloitte, visar att investeringar i vindkraft är ett effektivt verktyg för att skapa sysselsättning och ge ekonomin i Europa ett positivt bidrag.

Närmare 240 000 européer är verksamma inom vindkraftsbranschen, och antalet väntas fördubblas fram till 2020. Vindkraftsbranschen präglas av en snabb teknisk utveckling och satsar nästan tre gånger mer på forskning och utveckling än genomsnittet inom övriga industrisektorer.

Vindkraftens nytta handlar inte bara om försörjningstrygghet och minskad klimatpåverkan. Enligt en ny rapport från WSP uppgick de svenska skatteintäkterna från vindkraftsbranschen till 2,0 miljarder år 2011 och beräknas öka till 3,6 miljarder kronor år 2020.

Den svenska utbyggnaden av vindkraft har överträffat alla förväntningar. Samtidigt har elproducenternas ersättning för ny förnybar el mer än halverats på två år. Det skapar problem för vissa vindkraftsprojekt och från 2014 ser det ut att bli en kraftig inbromsning – om inte regeringen agerar.

De allt lägre samhällskostnaderna för vindkraftsutbyggnaden innebär en gyllene möjlighet för regeringen att tidigarelägga utbyggnaden av förnybar el, och höja ambitionsnivån fram till 2020.

Jag bor själv granne med ett vindkraftverk och ser det som en naturlig del av den svenska landskapsbilden. Vindkraften är ett långsiktigt hållbart och ansvarsfullt sätt att producera el, som inte lämnar något avfall till kommande generationer.

Annika Helker Lundström

vd Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel