Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Tack för inbjudan, Stina Bolin – Jag hjälper gärna till om ni i styrande Triaden är villiga att lyssna på mina förslag!

 
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

Jag vill att Ljusdals kommun ska följa skollagen samt kommunlagen. Att tvinga en stor del av våra grundskoleelever att spendera timmar i skolbuss varje dag, vilket skulle bli resultatet av ett storhögstadium i Ljusdal, är då rakt inte vad jag kallar för likvärdig behandling, skriver Fredrik Röjd i ett svar till utbildningsnämndens ordförande Stina Bolin.

Ja du Stina Bohlin, vad jag vill göra är egentligen inte särskilt komplicerat. Jag vill nämligen att Ljusdals kommun ska följa skollagen samt kommunlagen. Den senare då främst avseende den så kallad likställighetsprincipen, dvs den grundregel i svensk offentlig förvaltning som säger att kommunmedlemmar skall behandlas på ett likvärdigt sätt.

Läs också Stina Bolins insändare: Kom inte bara med kritik, Fredrik Röjd – kom med förslag!

Att tvinga en stor del av våra grundskoleelever att spendera timmar i skolbuss varje dag, medan boende i centralorten kan gå till skolan på några minuter, vilket skulle bli resultatet av ett storhögstadium i Ljusdal, är då rakt inte vad jag kallar för likvärdig behandling.

Enligt de undersökningar som jag själv har gjort ligger kostnaderna för Ljusdals kommuns grundskolor inte alls på någon hög nivå i förhållande till jämförbara kommuner, vilket gör det mycket svårt att spara pengar utan att bryta mot svensk lag.

Det är dags för Ljusdals kommun att börja ta utbildningsfrågor på allvar, och inse att det är en av kommunens huvuduppgifter. Som ordförande för utbildningsnämnden är du ansvarig för att försvara skolans intressen. Som du agerar nu får jag snarare känslan av att du springer kommunlednings ärende i att spara pengar – pengar som kommunen gladeligen bränner på andra områden och märkliga satsningar.

Jag tackar för din inbjudan, och jag inställer mig gärna inför kommunstyrelsen för att hjälpa till med att gå igenom kommunens samlade ekonomi. Fast då gäller det också att ni i den styrande Triaden är villiga att lyssna på mina förslag.

Fredrik Röjd, fil mag och kommunpolitiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel