Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Sverige, som rikt land, kan agera motor i miljöarbetet

Att jämföra våra utsläpp med Asiens faller på sin egen orimlighet, men räknar man rättvist per person har vi i Sverige mycket större utsläpp än vad befolkningen i till exempel Kina har, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Annons

Boo Nilsson beklagar sig över att svenska bilister betalar hög skatt på bensin då stora CO2-utsläppande industrier som SSAB med flera kommer lindrigare undan.

En förklaring, men kanske inte helt förlåtande är att regeringen vill skydda konkurrensutsatta exportindustrier eftersom de ger stora inkomster till statskassan. Pengarna kan behövas till vår gemensamma välfärd.

Att bilismen i Sverige orsakar lika stora utsläpp som de sammanlagda industriutsläppen är förstås allvarligt. Genom Parisavtalet 2015 och vår egen klimatlag som klubbades i riksdagen 2017 måste vi snabbt få ner CO2-utsläppen. Trafiken är inget undantag. Det kommer att svida, men är nödvändigt om vi skall kunna överlämna vår planet i acceptabelt skick till kommande generationer.

Sverige, som är ett rikt land, har möjlighet att gå före i klimatarbetet och därmed verka som en motor för andra länder. Att jämföra våra utsläpp med Asiens faller på sin egen orimlighet. Självfallet är utsläppen sammantaget mycket större där. Det beror ju främst på att befolkningen är så oändligt mycket större. En annan orsak är att nästan alla konsumtionsvaror som vi västvärlden anser oss behöva tillverkas i Asien. Räknar man rättvist per person har vi i Sverige mycket större utsläpp än vad befolkningen i till exempel Kina har. Insändarskribenten kan väl inte på fullt allvar mena att vi svenskar kan strunta i klimat arbetet och göra som vi vill bara för att vi lever i en litet land!?

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, svensk och världsmedborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel