Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Stocka Gästhamns utveckling är ingen kommunal satsning – men vi har kommunen med oss

Det är Stocka Hamnförening, som drivit utvecklingen av Stocka gästhamn med mängder av ideella timmar. Vi vill ha en levande bygd som innebär att restaurangen, affären, fiskförsäljningen, hantverksförsäljningen och mackarna kan fortsätta att utvecklas, skriver Stefan Alexandersson, Stocka Hamnförening.

Annons

Utvecklingen av Stocka gästhamn med ställplatser för husbilar är en framgångssaga med lång historik. De senaste fyra åren har vi gått från cirka 150 gästnätter till nästan 2000 med husbilar. Antalet gästnätter i båtar har också ökat men inte i närheten av antalet i husbilar.

Det är Stocka Hamnförening som drivit utvecklingen med mängder av ideella timmar och entreprenörskap. Alla som jobbat/jobbar drivs av att vi vill ha en levande bygd som innebär att restaurangen, affären, fiskförsäljningen, hantverksförsäljningen och mackarna kan fortsätta att utvecklas. Vi drivs också av stolthet över vår fina bygd som många vill komma till.

Vi har under de senaste åren omsatt mer än 1 mkr i avgifter från våra gäster. Undertecknad är övertygad om att gästerna dessutom spenderat betydligt mer än 1 mkr på verksamheterna i byn. Det är med all sannolikhet den verksamhet som växt snabbast i Stocka de senaste åren.

Vi har knappt marknadsfört oss. Vi har levererat kvalitet, en kvalitet som våra gäster omtalat från person till person eller via sociala medier. Vi har levererat en kvalitet som svarat mot ett behov. Våra gäster möts av en fantastisk miljö i hamnen med båtar, proffsig hantverksförsäljning, en kanonbra restaurang, unik fiskförsäljning på Rönnskär och en fullsorterad affär inom gångavstånd.

Vi behövde grundinvesteringar från början. Vi har fått stöd från EU och kommunen med vardera drygt 200 000 kr. Vi har fått stöd från företagarföreningen. Totalt har vi investerat över 1 mkr med ovan angivna stöd samt egna medel och lån.

Stocka gästhamns utveckling är ingen kommunal satsning men vi har kommunen med oss på ett mycket bra sätt. Tack EU, tack Nordanstigs kommun, tack företagarföreningen och tack Swedbank men framförallt tack alla ni i byn som gör satsningen möjlig.

Stefan Alexandersson, ordförande Stocka Hamnförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel