Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Statliga tillskott, ja tack! Men det räcker inte

Jag kan inte annat än hålla med Sören Molander i hans replik. Men jag fortsätter ändå att kämpa för att den kommunala skatten ska höjas, skriver László Gönczi (MP), ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd.

Sören Molander skriver i en replik till min vilja att höja Ljusdals Kommuns kommunala skatt: ”En omfördelning och överföring av statens skatteintäkter till landets alla kommuner är enda utvägen vilket också är ett rättvisekrav. De så kallade statliga bidragen är en kränkande form av återinvestering till landet utanför Storstockholm”.

Jag kan inget annat än att hålla med honom, fullt ut.

Varför kämpar jag då för att den kommunala skatten ska höjas? Det är för att Molanders åsikt inte har tagit skruv i riksdagen. Den har inte gjort tillräckligt med omfördelning eller överföringar, hittills. Det betyder i förlängningen att kommunen har för lite att fördela på sina förvaltningar. En del av problemet kan lösas genom en översyn av hur de olika verksamheterna prioriteras men jag är övertygad om att det inte räcker, inte för omsorgsnämndens del.

Den enda inkomstkälla av vikt som kommunen kan styra över är skattesatsen. Därför propagerar jag för en höjning, men jag försöker också påverka rikspolitiken men där är jag klart maktlös, som det känns.

László Gönczi (MP) ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel