Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Snart tändas tusen juleljus – men pådyvla inte ungarna religion

Religion är tro, inte vetande. Undervisning ska bygga på fakta och sköts därför bäst av skolan. Augrell tycks mena att barnkonventionen säger att religion är ofarligt för barn. Det är fel. Var och en kan själv läsa barnkonventionen, skriver Dejan Petrovic.

Under rubriken "Snart tändas tusen juleljus – har inte barnen rätt att få veta varför?" skriver Ingrid Augrell, kyrkoherde i Bollnäs pastorat i en insändare: "Det är konstigt att religion i olika former anses farligt för barn, trots att FN:s barnkonvention säger motsatsen."

Augrell tycks mena att barnkonventionen säger att religion är ofarligt för barn. Det är fel. Var och en kan själv läsa barnkonventionen. Den återges i sin helhet på UNICEF Sveriges hemsida.

Däremot ges barn ett långtgående skydd i flera artiklar mot t ex förföljelse p g a religion eller förbud att utöva sin religion. Ingen grupp ska, med religion som förtecken förfölja eller förföljas.

Ta artikel 30 som exempel:

"I de stater där det finns etniska, religiösa eller språkliga minoriteter eller personer som tillhör ett urfolk ska ett barn som tillhör en sådan minoritet eller ett sådant urfolk inte förvägras rätten att tillsammans med andra medlemmar av sin grupp ha sitt eget kulturliv, att bekänna sig till och utöva sin egen religion eller att använda sitt eget språk."

Barnkonventionen ger ingen religion rätt att trampa in och "berätta vad vi vet". Religion är tro, inte vetande. Undervisning ska bygga på fakta och sköts därför bäst av skolan.

God jul!

Dejan Petrovic, Rösten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel