Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REPLIK: Skilj på åsikt och fakta! Koldioxiddopning är ingen bra idé

När det gäller vetenskapliga frågor är det evidensen som gäller – inte vad den ena eller andra tycker. Om man nu anser sig kunna vederlägga vad forskningen hittills kommit fram till bör man ha mycket bra på fötterna, skriver Bengt Bengtsson i en replik till Torbjörn Lang.

Torbjörn Lang gör gällande att de ökade koldioxidutsläppen är till stor nytta eftersom de får växtligheten att öka. Nu är det emellertid så att den ökning man kan se av växtligheten är övergående, eftersom växterna anpassar sig. Dessutom blir grödorna av sämre kvalitet. Koldioxiddopning är således ingen bra idé.

Läs också Torbjörn Langs senaste insändare: Kan det vara så att katastrofer säljer bäst och ger flest tittare?

När det gäller frågan om de ökade antropogena, det vill säga människoframkallade, koldioxidutsläppens betydelse för den pågående klimatförändringen är den högst välbelagd genom en ofantlig mängd forskningsdata. När det gäller vetenskapliga frågor är det evidensen, det vill säga beläggen, som gäller – inte vad den ena eller andra tycker.

Om man nu anser sig kunna vederlägga vad forskningen hittills kommit fram till bör man ha mycket bra på fötterna. Åtminstone bör man ha någon sorts vetenskaplig forskning att stödja sig på. Om så vore kan man förslagsvis försöka få sina rön publicerade i en seriös vetenskaplig tidskrift.

Låt insändarsidan vara ett forum för åsikter och inte faktaförvanskning.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel